Last news in Fakti

27 Август, 2014 16:27 1 460 1

Иран ни върна българин задържан с хероин

  • иран-
  • върна-
  • българин-
  • задържан-
  • хероин

Той изгърпяваше доживотна присъда в затвора „Евин” в Техеран

На 26-27 август 2014 г. бе извършен трансферът от Ислямска република Иран в Република България на българския гражданин Живко Стефанов Русев, изтърпяващ наказание от доживотен затвор в затвора „Евин” в Техеран. Това се заявява в съвместно съобщение на Прокуратурата, Министерство на правосъдието и Министерство на външните работи.

Живко Русев бе арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 г. на паркинг в покрайнините на гр. Табриз, Ислямска република Иран. В управлявания от него товарен автомобил с български регистрационни номера бе намерено голямо количество хероин. На 2 ноември 2009 г. Трети състав на Революционния съд на област Табриз, Ислямска република Иран, произнесе присъда „доживотен затвор” срещу Русев за неговото съучастие в контрабанда на 338 кг хероин. След обжалване от Главния прокурор на Ислямска република Иран, на 17 септември 2011 г. присъдата „доживотен затвор” бе потвърдена с решение на Втори състав на Революционния съд на област Табриз и влезе в сила.

В настоящия момент Русев се намира в Софийския централен затвор.

Tрансфер на Русев бе осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България и Министерството на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 moose

    0 0 Отговор
    Живко в затвора,Гълъбин на свобода за едно и също престъпление.???