19 Септември, 2014 13:49 2 251 0

Иззеха 45 000 евро от тайник в кола

  • тайник-
  • кола-
  • евро

Недекларираната валута е била поставена в найлонов плик, увит с парцали и укрит в пригодена за тайник фабрична кухина в багажника на колата

Иззеха 45 000 евро от тайник в кола - 1
Снимка: АМ

45 000 евро в багажника на лек автомобил откриха на митнически пункт Лесово, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ).

Недекларираната валута е била поставена в найлонов плик, увит с парцали и укрит в пригодена за тайник фабрична кухина в багажника на колата.

Автомобилът марка „Mercedes" е управлявал турски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Той е пътувал от Румъния през България за Турция. На българския граничен митнически пункт е обявил,че не пренася никакви стоки или валута за деклариране. След митническата проверка, нарушителят е признал, че укритата валута е от негова търговска дейност.

Недекларираната валута е иззета. Срещу турският гражданин е образувано досъдебно производство.
Шест опита за контрабандно пренасяне на валута в евро са разкрити от митническите служители на граничните пунктове в Лесово и Малко Търново през последните два месеца.

Иззети са 322 580 недекларирани евро с левова равностойност над 630 000 лв. Нарушителите са четирима турски и двама български граждани.

От Митница Бургас напомнят на всички граждани, пътуващи през външните за Европейския съюз граници, че съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 година, всяко физическо лице, което влиза или излиза от

Общността и носи пари в брой на стойност 10 000 EUR или повече, е задължено да декларира тази сума пред компетентните органи на държавата-членка, през която влиза или излиза от EC.

Информация за изискванията за внос и износ на валута, валутни ценности и други е публикувана в официалния сайт на Агенция „Митници", както и на информационни табели на самите гранични митнически пунктове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА