Last news in Fakti

23 Септември, 2014 20:28 1 011 0

Бакалов: Получихме 53 сигнала за купуване на гласове

  • купуване на гласове-
  • избори-
  • йордан бакалов

В МВР вече работят денонощно открита телефонна линия, факс и имейл, чрез които гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления в изборния процес

Бакалов: Получихме 53 сигнала за купуване на гласове - 1
Снимка: МВР

53 сигнала за купуване на гласове са получени в МВР към 19 септември. За първи път експертен съвет подпомага усилията на вътрешното министерство за недопускане на злоупотреби с избирателните права на гражданите. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов в рамките на провелата се днес във вътрешното ведомство дискусия, на тема противодействие на този вид престъпления.
Резултатите от направените от членовете на съвета анализи и тези, извършени в МВР, съвпадат. Работата ни вече започва да набира обороти, похвали се вътрешният министър.
Към 19 септември има получени 24 оперативни сигнала, 53 са сигналите във връзка с купуване на гласове, а сигналите, подадени от граждани чрез тел. 112 са 19. Подписани са 160 предупредителни протокола, образуваните досъдебни производства са 11, посочи Йордан Бакалов.
Той отправи благодарност към представителите на съвета за помощта, която оказват на вътрешното министерство с опита, съветите и експертните оценки в стремежа за реализиране на честни избори. Вътрешният министър бе категоричен, че в резултат на предприетите мерки на желаещите да купуват и продават гласове няма да бъде лесно да осъществяват противозаконните си намерения и припомни успешните реализации от последните няколко дни в Монтана, Перник и Ямбол, при които в резултат на получена информация органите на реда пресякоха подготовки за организация на злоупотреби.
„Експертният съвет представлява аналитична подкрепа. Той вече е подобрил работата и подкрепил цялостния капацитет на МВР”, уточни заместник-министър Филип Гунев. По думите му не по-малко важни са и структурните промени извън вътрешното ведомство, които вървят ръка за ръка с разследването.
Като част от предприетите конкретни мерки е създаването на щабове в МВР за работа по сигнали, активизирането на оперативно-издирвателната работа и централизирането на информацията с оглед контрола върху териториалните структури.
От днес на обяд в МВР вече работят денонощно открита телефонна линия, факс и имейл, чрез които гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.
В дискусията участие взеха анализаторите Антоний Гълъбов, Тихомир Безлов и Димитър Димитров, както и представителите на журналистическата гилдия Васил Иванов и Росен Цветков – членове на експертния съвет към МВР. Те отбелязаха ясната воля на вътрешното министерство за противодействие на злоупотребите с избирателните права на гражданите.
По думите им е реалистично очакването да бъдат засегнати част от структурите, занимаващи се с подобна противозаконна дейност, а критерият за успех ще бъде намаляването на броя на аномалиите. Защитена бе също тезата, че обсъждането на проблема прави занимаващите се с подобен род престъпления по-видими, което от своя страна дава кураж на много хора да се освободят от съществуващите зависимости.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА