20 Октомври, 2014 13:55 973 0

Кметът на Загреб арестуван за корупция и търговия с влияние

  • милан бандич-
  • кметът-
  • загреб-
  • арестуван-
  • корупция-
  • търговия с влияние-
  • избори

В престъпната схема влизали още двайсетина души - бизнесмени и високопоставени чиновници

Кметът на Загреб арестуван за корупция и търговия с влияние - 1
Милан Бъндич. Снимка: АП/БТА

Милан Бандич – кмет на хърватската столица Загреб от 2005 г. насам, е арестуван, съобщи Jutarnij List. По данни на полицията, той е обвинен в извършването на множество корупционни престъпления, злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние.

Освен него в престъпната схема са влизали няколко бизнесмени и чиновници – общо 19 души. „След няколкомесечни сложни разследвания, свързани с незаконни действия в град Загреб и в Загребския холдинг, са задържани няколко души“, съобщават от полицията. Според сайта Dubravachki.hr, столичният кмет е бил арестуван в град Бреган, докато се опитвал да премине границата със Словения.

Милан Бандич е заемал поста градоначалник на Загреб и в периода 2000-2002 г., но бил принуден да подаде оставка, след като автомобилът му, който той управлявал в пияно състояние, попаднал в пътно-транспортно произшествие. През 2009 г. той, освен кмет, е и председател на загребската организация на Социалдемократическата партия на Хърватска, една от най-влиятелните парламентарни сили в страната.

Същата година Бандич се кандидатира и за президент и събира 14% от гласовете, като на балотажа губи от депутата Иво Йосипович, също социалдемократ, който получава 60% от избирателския вот. След ареста е обявено, че и в предизборната му кампания от 2009 г. са разкрити злоупотреби.

Милан Бандич е смятан за един от най-дейните столични кметове. Сред най-мащабните му проекти са реконструкцията на централния булевард в Загреб, строителството на новата зала Арена „Загреб“, Отечествения мост, метрото. През 2007 г. обаче той е остро критикуван, че при изграждането на нов мол са били разрушени няколко исторически сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА