Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 14:00 1 679 1

Прокуратурата иска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци

  • прокуратурата-
  • доживотен-
  • затвор-
  • николай русинов-
  • чеци

Съдът отказа ново отлагане на делото заради експертиза и приключи съдебното следствие

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Руснов-Чеци, който е подсъдим за жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина, съобщиха от „Правен свят“.

Близо две години след старта на делото, съдия Снежанка Кьосева от Софийския градски съд (СГС) най-сетне реши да приключи съдебното следствие, след като финалът бе отлаган два пъти заради допълнителни задачи към вещи лица.

Днес делото също можеше да бъде отложено, тъй като експертът Николай Кюмюрджиев пак не бе отговорил на допълнителен въпрос за окървавена салфетка на местопрестъплението. На нея обаче бил поставен номер "2" и експертът не знаел дали това е доказателството по делото, или друга салфетка, която е послужила за сравнение. След съвещание съдът реши да отмени допълнителната задача, която сам бе назначил и приключи съдебното следствие.

В пледоарията си прокурор Стефан Рачев описа отново как според обвинението е била убита Яна. В нощта срещу 9 юли 2011 г. тя била с компания в заведение в Борисовата градина в София, в което се запознала и с Русинов.

Случаят стана показателен с това, че в първите дни, след като се разбра за убийството, МВР се опита да го неглижира, като бе подавана информация, че става дума за смърт на наркоманка или клошарка.

Приятели на Яна провокираха натиск над управляващите и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов взе присърце случая, като дни след убийството го обяви за разкрит и посочи виновните – Пламен Трифонов и Николай Русинов. След това обаче се оказа, че обвинение ще получи само Трифонов, въпреки че доказателства за присъствие в парка и за контакт с Яна имаше само за Русинов.

Месеци наред Трифонов стоя в ареста и бе посочван като единственият виновен за убийството, докато не дойде ДНК-експертиза от Австрия, която го оневини напълно.

Едва тогава разследващите се насочиха към Русинов, който признава, че е имал сексуален контакт с Яна през въпросната нощ в парка, но той бил доброволен и на зазоряване Русинов си тръгнал, като оставил момичето да спи в храстите. Негови косми логично са открити по тялото, след като и сам не отрича сексуален контакт с жертвата.

Днес обвинението отново посочи, че по делото е доказано, че Русинов е убил Яна с особена жестокост и по особено мъчителен за нея начин чрез задушаване, като преди това я изнасилил и удрял, за което поиска от съда да уважи и исковете за 400 000 лева срещу Русинов.

Доказателства, които прокуратурата изтъкна са наличието на наранявания от вътрешната част на краката, счупено ребро, кръвотечение от носа и устата. Според адвоката на семейството на Яна - Григор Вълков, тези доказателства показват, че половият акт не е бил доброволен. Това обстоятелство бе коментирано в началото на делото, когато защитата на Русинов поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата.

Тогава адвокат Иво Найденов посочи, че това е ново обстоятелство, по което никога не са се защитавали, тъй като срещу Русинов няма повдигнато обвинение за изнасилване.

Адвокат Вълков изтъкна и поведението на Русинов, който след убийството на Яна е заминал за Румъния и имал резервация за пътуване в ЮАР, което обаче отменил, след като за убийството беше задържан и обвинен първоначално само Пламен Трифонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ПРАВИЛНО