Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 17:35 2 241 2

Съдът прати доживот убиеца на Яна зад решетките

  • съдът-
  • прати-
  • доживот-
  • убиеца-
  • яна-
  • решетките

Съдът уважи искането на прокуратурата

Сoфийски градски съд осъди на доживотен затвор Николай Русинов – Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Освен да прекара остатъка от живота си в затвора, прокуратурата поиска и Русинов за заплати и гражданските искове за 400 000 лева.

Съдът уважи иска на прокуратурата, която по-рано също поиска доживотна присъда заради жестокостта на убийството и за това, че Яна е починала по думите на прокурора "в нечовешка болка и страдание".

28-годишната Яна бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Младата жена е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ. 

Чеци е повече от две години в ареста. До този момент той  категорично отричаше да е замесен в зверското убийство, единствено признаваше, че е правил секс с младата жена, но по взаимно съгласие. Днес той за пръв път даде своите обяснения за фаталната нощ и остро разкритикува работата на съда, прокуратурата и МВР. Той заяви пред съда обвинението срещу него е нелогично и с цел единствено да задоволи глада на обществото. Чеци отправи и остри критики към съдебния състав, който според него не е  успял да осигури честен и справедлив процес.  Най-тежко обвинение подсъдимият отправи към разследващите полицаи, които по думите му два пъти са го заплашили с убийство чрез самообесване. „Няма никакви правни основания за повдигнатото ми обвинение. Аз не съм извършил това престъпление.”, бяха последните думи на Николай Русинов пред съда.

 Случаят бе съпътстван от скандали и противоречия от самото начало на процеса през лятото на 2011 г., когато първоначално от МВР съобщиха, че тялото, намерено в Борисовата градина, е на клошарка или наркоманка. Малко след това, под влияние на обществения натиск,  бе арестуван Пламен Трифонов, след което освободен, задържан бе и Николай Русинов.
 

За да защити тезата, че именно Чеци е убиецът на Яна, адвокатът на семейството и Григор Вълков изтъкна: „Тези салфетки, които са намерени на местопроизшествието, там е намерен биологичен материал - следи от сперма на Русинов и следи от кръв на Яна”. „Това опроверга неговото твърдение, че половото сношение е било извършено с нейно съгласие. Защото ако имаше действително такова съгласие, нямаше да има наранявания по цялото тяло”, посочи адвокатът.

Григор Вълков посочи и множеството грешки, допуснати в най-ранния етап от разследването, като неправилното съхранение на веществените доказателства на местопрестъплението и неправилното третиране на трупа.

Според адвоката огромна грешка тогава е допусната и от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който на специална пресконференция през 2011 г. обяви, че престъплението е разкрито и МВР знае кой е убиецът. С тези си действия, по думите на адвоката, Цветанов е косвено е помогнал на Николай Русинов да изгради защитната си теза.

Според адвокат Иво Найденов, който защитава Чеци, доказателствата събрани по делото са недостатъчни за да се докаже убийство, ето защо той поиска от съда оправдателна присъда.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    2 0 Отговор
    За такива трябва да има смъртна присъда!
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Не му трябва смъртна присъда защото ще я желае - нека сега да му цъфне розичката и някой да го обожава с години напред за да се усети какво е направил.....макар и късно де