21 Октомври, 2014 15:07 967 1

Съдът отказа да екстрадира руския дисидент Кобляков

  • съдът-
  • сгс-
  • екстрадира-
  • руския-
  • дисидент-
  • николай кобляков

Срещу него е повдигнато обвинение за измама в размер на 42 млн. рубли или 1.2 млн. евро

Съдът отказа да екстрадира руския дисидент Кобляков - 1
Снимка: БТА

Софийския градски съд (СГС) отказа екстрадицията на руския дисидент Николай Кобляков, съобщиха от „Правен свят“.

Днешното заседание на СГС по делото за екстрадицията му ще се запомни с безпрецедентна политическа реч на прокурор Валентин Кирилов от Софийската градска прокуратура (СГП) срещу управлението в Русия.

В началото на заседанието прокурор Кирилов обяви, че не поддържа искането на СГП, което според него е неоснователно. Обвинителят се позова на последния доклад на американската неправителствена организация "Freedom House" и цитира извадки от него, според които Русия се управлява от тоталитарен режим, руските съдилища се използват като орган за потискане на руската опозиция и работят срещу гражданското общество.

"Кобляков участва активно в юридическа дейност и развива дейност, насочена срещу Путин. Тази дейност постига резултати, следователно е възможно, ако бъде върнат в Русия, да бъде преследван. Правото на справедлив процес не е гарантирано в Русия, дори е сериозно застрашено", заяви прокурор Кирилов.

Според защитници на Кобляков, прокурор Кирилов и друг път се е явявал на заседания по това производство за екстрадиране, но за пръв път изразява несъгласие с искането. Николай Кобляков има и френско гражданство и бе задържан на летище София на 29 юли при кацането му с полет от Париж. Тогава стана ясно, че е издирван с червена бюлетина от Интерпол във връзка с наказателно производство срещу него в Русия. Официалното искане за арест от Русия обаче не бе дошло в България и дни след задържането, СГС го пусна срещу подписка.

От Москва пристигнаха допълнителни документи относно наказателното производство, от които стана ясно, че срещу Кобляков е повдигнато обвинение за измама в размер на 42 млн. рубли (1.2 млн. евро). Не беше ясно обаче, по коя редакция на руския Наказателен кодекс е повдигнато обвинението и затова съдът изиска от руските власти да представят допълнителна информация.

Днес съдия Любомиров предизвика бурни овации в пълната зала с поддръжници на Кобляков, когато обяви, че отказва неговата екстрадиция и отменя забраната му за напускане на страната. След това обаче, съдията направи изрично уточнение, с което да се разграничи от изявлението на прокурора.

"Съдът категорично се дистанцира от политическото говорене, тъй като е абсолютно неприсъщо за процеса, а в него следва да бъда обсъдени всички предпоставки, стриктно спазвайки принципите на законността", каза съдия Любомиров.

Днес той подробно обясни и защо все пак отказва екстрадицията, като поясни, че от формална страна са постъпили исканите документи, които да уточнят обвинението срещу Кобляков. От тях обаче не може да се направи категоричен извод за какво точно противоправно поведение се иска предаването на Кобляков и на кой точно текст от българския Наказателен кодекс съответства обвинението.

Съдът обаче се съгласи, че Кобляков развива активна политическа дейност и при неяснотата на обвинението, екстрадирането му може да го постави в утежнено положение. Решението на съда обаче не е окончателно и прокуратурата все пак може да протестира, а Кобляков остава с мярка "подписка".

След заседанието прокурор Кирилов категорично отказа да коментира позицията, която изказа пред съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    0 0 Отговор
    За сефте да вземат правилно решение!

    Като си го искат русначенцата, да си го търсят във Франция :)