Last news in Fakti

23 Октомври, 2014 11:42 3 679 2

ДАНС задържа общинари и банкерка в Брезово

  • данс-
  • задържа-
  • общинари-
  • банкерка-
  • брезово

Подозренията са, че групата е фалшифицирало документи в полза на пенсионния фонд на банката

Двама висши чиновници от Брезово и служителка в местния клон на ДСК са в ареста за незаконно вербуване на клиенти в полза на трезора, съобщиха от marica.bg.

Белезниците щракнаха за зам.-кмета Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова. Зад решетките е и Стоянка Стоянова, служител на ДСК в Брезово. Тримата са задържани за 72 часа след специализирана акция на ДАНС.

Групата се занимавала с фалшиви нотариални заверки на декларации, с които местни жители са пренасочвани от различни пенсионни фондове към този на ДСК АД. Стоянка Стоянова отговаря за офиса на банката, базиран в сградата на Общинска администрация. Арестите са извършени в края на работния ден на служителите във вторник.

Агентите на ДАНС обикаляли Брезово от миналата седмица. В четвъртък спецченгетата разпитвали кмета Радньо Манолов и още няколко чиновници. Изискали са преписките и заповедите, с които Томов и Малешкова са получили право да правят нотариални заверки. Все още не е ясно откога двамата са започнали да заверяват декларация за лични данни на брезовци, с които по-късно е извършвано прехвърлянето на хората от други фондове за допълнително пенсионно осигуряване към този на ДСК.

"Вярно е, идваха и при мен полицаи и разследващи, разговаряхме, представих им всичко, което поискаха като документи. Знам, че са разговарял и с Томов и Малешкова, а след това те бяха извикани и в Пловдив", призна кметът Манолов. От началото на мандата и двамата имат тези правомощия за нотариални заверки, защото в Брезово няма нотариус. По принцип избягваме да заверяваме имотни сделки. Нямам представа как е бил подаден сигнал или е направена засечката, нито за колко случая става въпрос", допълни още Манолов.

ДСК АД има клон в сградата на администрацията. Офисът обслужва и част от банковите сметки на община Брезово.

Вчера никой в Брезово не знаеше за арестите. Хората дори не подозираха, че личните им данни са били използвани в престъпната схема и някой друг от тяхно име е заявявал волята им за ново допълнително осигуряване. Не се изключва вероятността общинарите с нотариални пълномощни да са имали достъп и до масивите от гражданското състояние на жителите в общината, а информацията да е била използвана от пенсионния фонд на ДСК за набиране на клиенти.

В Брезово се знае, че банковите служители, които осигурят нови клиенти за пенсионния фонд, получават бонуси. Вероятно това ги е и съблазнило, коментира кметът Манолов. Той уточни, че Малешкова е секретар на общината вече четвърти мандат, а Томов наскоро е подал молба за напускане с аргумента, че е в пенсионна възраст.

Тримата задържани са с повдигнати обвинения за длъжностни престъпления - за прехвърлянето на пари от пенсионния фонд към банката и за фалшифицирането на подписите на клиенти, съобщиха от прокуратурата. Те са задържани в ареста за 72 часа.

Семейството на Стоян и Стоянка Стоянови - задържаната банкова служителка, кара критичен месец. Съвсем наскоро Стоян Стоянов, който е бил зам.-кмет на Брезово, подава молба за напускане на поста. Местните шушукат, че постъпката му е въпрос на чест, защото синът му членувал в АБВ. Семейството живее в село Тюркмен в спретната къща и всеки ден пътуват до работните си места. Имали също и оранжерии, където отглеждали краставици. В Брезово банкерката е позната като добра и услужлива жена.

В клона на банка ДСК в Брезово вчера денят на пръв поглед вървеше нормално. Мястото на задържаната Стоянка Стоянова бе заето от непозната служителка, явно командирована от друг офис. Там така или иначе работят общо трима души, разказват местните - Стоянка, по-младата колежка и един човек охрана. Договорът с Банка ДСК е от месец март 2013 година. Благодарение на това хората могат лесно да си плащат местните данъци и такси директно от разплащателните си сметки.

Случаят, по който работи прокуратурата, няма отношение към дейността на банката. Всички операции на клиентите ни се извършват нормално, лаконично коментираха неприятния казус от Банка ДСК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 didi

    0 0 Отговор
    666
  • 2 mimi

    0 0 Отговор
    bez4instvata v tazi ob6tina n9mat krai-po izborite prikazkite i obe6tani9ta im sa mnogo ama na dela sa nula -nali za tova se bor9t za kokala-da si prav9t t9xnite dalaveri-koi im dava pravo da prexvarl9t fondovete na xorata bez t9xno saglasie-i kak moje da zloupotreb9vat s li4nite danni na xorata-ami ot kade da sa sigurni xorata 4e ne sa im barkali i vav smetkite sled kato imat dostap do t9x