Last news in Fakti

23 Октомври, 2014 12:50 1 443 0

Кражба на кабел предизвика пожар в блок в София (обновена)

  • кражба-
  • пожар-
  • чез-
  • кабел-
  • софия

Два блока и няколко улици в столичния квартал „Гео Милев” останаха без ток тази сутрин, има изгорели електроуреди и електромери на живеещите там, съобщиха от ЧЕЗ. Проблемът е  възникнал заради кражба на проводник от силовия трансформатор до нулева шина в трафопост.

Засегнати са блокове 21 и 23 на улица „Шипченски проход", както и клиенти на улиците „Калина Малина" и „Професор д-р Георги Павлов". Има изгорели електроуреди и електромери, възникнал е и пожар в таблото на блок 16.

Кражбата е станала около 7 часа сутринта. Реално потребителите, захранвани от този трафопост, са останали без заземяване, заради което има и изгаряне на електроуреди и електромери.

В момента се извършва възстановяване на електрозахранването и обход на засегнатите потребители за описване на нанесените щети.

„Очакваме компетентните власти да вземат адекватни мерки за защита на интересите на населението и съоръженията ни от непрекъснатите посегателства. Настояваме да се затегне режима на изкупуване на скрап и да не се допуска изкупуване на кабели и други инфраструктурни елементи“, каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват крайните потребители, като причиняват прекъсвания на електрозахранването и повреждане на електроуреди, а в някои ситуации могат дори да застрашат живота и здравето на хората. ЧЕЗ покани всички засегнати от проблема компании, бизнес и потребителски организации да обединят усилията си като насочат общественото внимание към този все по-сериозен проблем. Компанията счита, че е необходимо мобилизиране на  обществена нетърпимост, по-ефективни законодателни мерки и наказания за извършителите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА