Last news in Fakti

24 Октомври, 2014 12:41 2 563 1

Български хакер осъден на 2,5 години решетки в САЩ

  • български-
  • хакер-
  • банкови карти-
  • нерегламентирани тегления-
  • ню джърси-
  • парагвай-
  • алекси коларов

Преди това Алекси Коларов живеел като Крез в Южна Америка, но парагвайската полиция влязла в дирите му

След като цяло десетилетие се укрива от закона, български гражданин, свързан с широка международна мрежа за кибер престъпления, отговорна за кражба на милиони долари чрез неоторизирани банкови тегления, бе осъден на 30 месеца затвор в американския щат Ню Джърси, съобщи местният портал NJ.com.

32-годишният Алекси Коларов, който се призна за виновен за кражбата на самоличности и свързани с тях данни, е бил част от група, оперирала с виртуален онлайн базар за покупко-продажби на откраднати номера на кредитни карти.

Властите се натъкнали още през 2004 г. на групата, която била откраднала данните от 1,5 милиона акаунта и присвоила поне $ 4 000 000 чрез нерегламентирани тегления и препродаване на крадени стоки чрез сайтове като eBay.

Според прокуратурата в САЩ, Министерството правосъдието и тайните служби, това е бил най-големият нелегален пазар в света за пробив и кражба на самоличности.

Организацията се пропуква и случаят започва да се разплита чрез Алберт Гонсалес, елитен хакер от Маями, който бил администратор на сайта на групировката допреди да го арестуват през 2003 г. Той започва да сътрудничи на правоохранителните органи. Едва по-късно властите научават, че техният информатор играе двойна игра и работи и по собствена схема за проникване в данни и кражба на десетки милиони от банки, фирми и техните клиенти.

Заловен отново през 2008 г., в момента Гонсалес излежава 20-годишна присъда във федерален затвор. От 19 души, на които са повдигнати обвинения във връзка със случая, 15 признават вината си, но четирима, включително и Коларов, успяват да се укрият.

Българинът е засечен в Южна Америка от парагвайската национална полиция, когато тамошни банки се натъкват на подозрително движение по дебитни карти от Италия, Швейцария и Германия. Видеокамери го запечатват често да тегли суми с фалшиви карти и най-сетне той е арестуван през юни 2011 г. в 5-звездния хотел „Гуарани Есплендор“ в центъра на Асунсион, където полицията открива стотици хиляди долари в различни валути, фалшиви разплащателни карти и електронни устройства за рекодиране на карти.

След като излежава 2-годишна присъда в Парагвай, при освобождаването му миналата година Алекси Коларов е екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред правосъдието и там. Има вероятност да получи 5-годишна присъда, но в крайна сметка наказанието, което му е определено, е само 30 месеца. Трима замесени в случая все още са на свобода.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панта

    0 0 Отговор
    естествено той е съдействал на федералните органи в САЩ , възстановил е голяма част от гепените кинти и са му намалили присъдата.