24 Октомври, 2014 16:37, обновена 24 Октомври, 2014 19:16 1 230 1

Бакалов: Задържани са 472 души за трафик на хора

  • бакалов-
  • трафик-
  • хора-
  • лазаров

118 са нелегалните имигранти хванати при националната спецакция, която се провежда от днес

Бакалов: Задържани са 472 души за трафик на хора - 1
Снимка: БТА

От началото на годината до сега са задържани 472 граждани от различни националности, занимаващи се с трафикиране на хора – българи, турци и лица, установени с документи у нас, които организират превеждането на чужденци през територията на България, заяви  министър Йордан Бакалов на брифинг в МВР.

Междинните резултати от акцията сочат, че до този момент са проверени общо 1554 обекта и 4114 лица, от които са задържани 118, като 43 са предадени в домовета на ГД "Гранична полиция".

Изводите, направени от проведено на 22 октомври тази година национално съвещание на ръководствата на МВР и Главна прокуратура във връзка с миграционния натиск даде основание за решението днес да се проведе специализирана полицейска операция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужди граждани, обясни Бакалов.

Той посочи, че докладите на областните дирекции и окръжните прокурори са извели следните заключения: на южната ни граница натискът не е намалял, но и не се е увеличил; същевременно на северната и на западната граница има повишаване на задържани лица и образувани досъдебни производства.

Вътрешният министър уточни, че съвместната с прокуратурата операция се реализира със силите и средствата на главните дирекции на МВР, СДВР и ОД на МВР. Проверяват се местата, където обикновено се събират чужди граждани с различен статут на пребиваване в страната, хосписи, хотели и квартири, заведения за хранене и търговски обекти, посещавани основно от чужденци.

Повече от 200 души са задържани на територията на София при специализираната операция, съобщиха от МВР в 19 ч.
До момента, в хода на операцията са проверени 3979 обекта и 11 146 души. Задържаните са 271, отведени в домове на ДАБ – 47, отведени за настаняване в специализирани домове за настаняване на чужденци – 72. Образуваните досъдебни производства са 15. При полицейските действия са установени 31 човека и три моторни превозни средства, обявени за общодържавно издирване.
На 18 управители на обекти на територията на столицата (хостели, хотели, квартири, търговски обекти, заведения за хранене) са връчени призовки за налагане на административни наказания.

Задържани са и лица, обявени за издирване. Най-големият брой са задържаните чужди граждани на територията на столицата, отбеляза министър Бакалов с пояснението, че един от изводите на съвещанието е бил и фактът, че София е междинна цел на имигрантите от където правят опити да стигнат до Европа.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров допълни статистиката с информация, че от началото на годината до 30 септември на наша територия са задържани общо 3 855 лица. Други 4431 са задържани от турските власти по наш сигнал. 15 126 лица не са допуснати на наша територия, заяви Лазаров с уточнението, че има някои от тях, които вероятно са правили многократни опити да влязат в страната ни.

Той също постави акцент на факта, че от 118 задържани в днешната операция 107 са установени в София. Главният секретар допълни, че на територията на столицата са проверени общо 531 чужденци, което означава, че всеки пети от тях е без документи или е нередовен.

Цифрите показват, че има резултат от провежданите операции и те трябва да продължат още по-интензивно, заключи Светлозар Лазаров. Той изрази надежда, че ще се намери решение и на въпроса за местата за настаняване, защото те имат лимит. Операцията към момента протича без инциденти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    0 0 Отговор
    БГне граничи с военен конфликт и поради тази причина изключението по чл.4ал5отЗУБза непреследване на незаконно пресичане на ДГ от лица бягашти да си спасят живота не би следвало да се прилага по отношение на лицата нахлувашти вБГпрез сухозамния участък наБТГ .До като гл .секретар бе оптимис че жпроблема е овладян взе да дава отбой.ПРиема на неограничения брой от хора отАзия АФРИКА и близкия Изтокнеменуемоводи до сериозни последидици по отношение на опасност от терор под претекст за за статут на бежанец.Незабавно обработка и обратно от там от къде са преминали както бе по време на Гранични войски.