Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 16:26, обновена 20 Ноември, 2014 16:49 2 108 2

ДАНС арестува служители на фонд "Земеделие" във Варна (Обновена)

  • данс-
  • служители-
  • арестува-
  • фонд-
  • земеделие-
  • варна

Арестувани са две жени, които са били хванати по време на получване на подкуп

Агенти на ДАНС са арестували трима служители на фонд "Земеделие" във Варна, съобщи Varnautre.bg. Фонд „Земеделие“ дели сградата с областна служба "Земеделие" в града.

След поучен сигнал за корупция, на 18 ноември са арестувани са две жени - служителки в държавната администрация. Арестуваните дами са били хванати по време на получаване на подкуп.

Официално не се знае, кои две служителки са арестувани, но според работещи във ведомството, ставало дума за колегите им Таня и Надя, но отказаха да назоват фамилиите им.

Арестуваните служителки са длъжностни лица във фонда, които извършват теренни проверки. Те са изнудвали бенефициенти за пари, за да изготвят картирането, необходимо за получаване на субсидиите от Европейския фонд за развитие на селските райони. Става дума за директните плащания за единица площ.

Има задържан и трети човек в акцията, които е бивш служител на фонд "Земеделие" във Варна.

След ареста, е имало последващи действия от страна на ДАНС. Цял ден днес спецполицаите са изнасяли документи и компютри от канцелариите на фонда.

От Прокуратурата съобщиха, че Специализираното звено за борба с корупцията е повдигнало обвинения на държавните служители и техният съучастник.

Според наличната информация те са получавали неправомерно подкупи, за да прикриват нарушения на земеделски производители по Закона за опазване на земеделските земи и на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, както и кръстосано съответствие, съгласно изискванията на Европейската комисия.

От образуването на досъдебното производство на 31 октомври 2014 г. до 18 ноември 2014 г. са установени повече от 20 случая на поискване и получаване на подкупи.

При извършените процесуално-следствени действия са осъществени претърсвания на 15 адреса, като са иззети множество доказателства - компютърни конфигурации (лични и служебни); флаш памети; CD карти, фотоапарати; телефони и СИМ-карти; служебна документация; GPS устройства и др.

Разпитани са 14 човека в качеството им на свидетели и потърпевши на извършените престъпления. Пет от тях са били задържани за срок от 24 часа.

Повдигнати са обвинения на трима човека, като двама са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление, а на един е наложена мярка за неотклонение „подписка“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ма каква Таня, бе?! Как не разбрахте още, че персона с такова име няма в отдела им!
  • 2 Гадост

    0 0 Отговор
    Чудно направо, хубо ги издали и хванали, а сега какво? До по нагоре ще се разследва ли ? нека се каже кой си е затварял очите, кой ги е карал, къде е директора и какви обяснения дава за случващтото се? Стига с тези парашутисти, къде отидоха хората с капацитет ???? Да не се спотайват Христов и Ибрямова!