25 Ноември, 2014 13:00 4 598 4

Арести за радикален ислям (Обновена)

  • спецакция-
  • ромската махала-
  • радикален ислям

Операцията започна от ромската махала в Пазарджик

Няколко души са арестувани за разпространение на радикален ислям в страната.

Мащабна специализирана операция се проведе тази сутрин в страната.

Както Факти.бг съобщи своевременно акцията започна от ромската махала в Пазарджик, където има арестувани поне трима души. В кратко съобщение до медиите от ДАНС уточниха, че операцията се провежда и в Пловдив, Смолян и Хасково.

До настоящия момент са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства. Акцията се провежда под ръководството на прокуратурата и със съдействието на жандармерията. 

Обявените в съобщението членове на Наказателния кодекс се отнасят за терористични действия и пропаганда за война.

В Пазарджик беше арестуван Ахмед Муса Ахмед -  единственият ефективно осъден по делото за проповядване на радикален ислям и налагане на антидемократична идеология. Той получи ефективна присъда общо 4 години затвор от Пазарджишки окръжен съд. Ахмед Муса има предишна условна присъда за подобна дейност. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив като все още се чака насрочване на делото. Той бе съден заедно още 12 души по делото за радикален ислям.

За 80 задържани при антитерористичната операция на ДАНС в „Столипиново” , съобщи TrafficNews.bg.  Те са отведени в различни районни управления и в момента служители на ДАНС и прокуратурата ги разпитват. Някои от тях вероятно ще бъдат освободени.  Полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в меджитите в квартала , както и техни приближени. Правени са обиски в  религиозните училища, иззета е голямо количество литература.  Работи се по информация, че в меджитите се проповядва радикален ислям.

Ромският квартал „Лозница” в Асеновград е блокиран с коли на полицията и жандармерията от рано сутринта. Преди броени минути ходжата Стефан бе арестуван и отведен на разпит, вероятно в местния полицейски участък, съобщава „Марица“.

ВМРО досега единствени реагираха с политическо изявление, като в съобщение до медиите подчертават, че "Ахмед Муса Ахмед трябваше много отдавна да понесе отговорност за деянията си, а не да бъде на свобода и да продължава да проповядва в джамията в квартал „Изток“. Друг от обвиняемите по делото пък продължава да води курсове по Коран за деца.

Неотдавна обществено безпокойство предизвика видеоматериал с участието на същия Ахмед Муса Ахмед, в който десетина млади мъже са с тениски със символа на терористичната организация „Ислямска държава“. Тогава ВМРО настоя за спешни действия за установяване дали в България има клонове на радикалното движение.

ВМРО настоява органите на реда ще направят всичко необходимо, за да гарантират националната сигурност на страната. България не е защитена от тероризъм - едно от доказателствата беше атентатът в Бургас пред 2 години."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    2 0 Отговор
    След като е осъден што прави навън а не е прибран в затвора или чакат да увеличи мрежата от негови последователи '.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бургазлия":

    Защото правосъдната ни система е такава. А т.н. месчити в циганските махали из цяла България се "развъждат" от 1998 год. Спонсорирани от "Уахабибите"-Суадитска арабия и от...фондации на Джордж Сорос /евреин/.
  • 3 Тони

    1 0 Отговор
    Това трябваше да се случи много отдавна.
  • 4 Иван Николов

    0 0 Отговор
    Къде е Арлин Антонов????