26 Ноември, 2014 17:48 1 918 0

Седем души са обвинени за радикален ислям у нас

  • радикален ислям-
  • седем-
  • обвинените-
  • радикален-
  • ислям

Установено е, че при тези хора са се отбивали транзитно пътуващи джихадисти и са правени опити за набиране на бойци за Ислямска държава

Седем души са обвинени за радикален ислям у нас - 1
Снимка: БТА

Седем души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката - проповядване на радикален ислям. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата, ДАНС и МВР, за търсене на терористи от „Ислямска държава” у нас.

Ръководител на групата е Ахмед Муса, а сред останалите нейни членове има и жена. Всички те са български граждани от ромски произход, които са се наричали помежду си с арабски имена.

С Муса са задържани, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Мерджан Исмаил, Александрина Ангелова и Стефан Димов.

„Вероятно ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража”, добави той.

На брифинга бяха показани клипове и снимки, някои, от които се разпространяват в интернет, но и такива, които са заснети проповедите на Ахмед Муса, както и свидетели, които разказват за тези проповеди, в които Муса и арестуваните заедно с него, проповядват привлекателността на „Ислямска държава“ и обясняват, че трябва да се работи за световен халифат.

Показана беше и снимка на карта на света, на която пишеше, че България трябва да бъде първата държава на Балканите, която да се почерни и да приеме халифата.

Сарафов посочи, че повдигнатите обвинения не се базират само на откритите клипове.

„В рамките на проповедите и извън тях те събират пари, които предават на Муса. Тепърва ще установим дали той ги прибира за себе си, или ги предоставя за други цели”, обясни той.

В част от иззетите кадри при операцията на ДАНС в Пазарджик има сцени на брутално насилие. Именно заради това те няма да бъдат представени на медиите, за да не станат обществено достояние, като най-вероятно делото ще бъде гледано на закрити врати, каза той.

При акцията е открито незаконни пистолет и пушка, притежание на един от задържаните, но не са намерени големи запаси от боеприпаси.

Изтичане на информация е причината за акцията, заяви главният прокурор на България Сотир Цацаров.

„С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно“, заяви Сотир Цацаров.

Главният прокурор обясни, че дължи обяснение, за това, че акцията се е провела на 25 ноември. Тя всъщност е била предвидена за първата десетдневка на месец декември.

„Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени”, заяви Цацаров.

Той подчерта, че това не е разследване срещу етническа група или религия и няма за цел да накърнявани религиозните чувства на нашите съграждани.

В него са участвали над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР.

Използването на служители на МВР в такъв мащаб е било с цел да се осигури пълна безопасност на екипите и да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Той обяви, че няма информация българи да се сражават за „Ислямска държава”.

„Това не е клетка на ИДИЛ, но можеше да бъде“, заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

„Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на „Ислямска държава”, заяви Писанчев.

Той обяви и това, че е установено, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и са правени опити за набиране на бойци за „Ислямска държава”.

Писанчев подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана.
„Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията”, заяви председателят на ДАНС и посочи, че това е тяхна разработка и не става дума за международна операция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА