Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 16:50 1 988 4

Отмениха тежки присъди за брутално посегателство над студенти

  • отмениха-
  • тежки-
  • присъди-
  • брутално-
  • посегателство-
  • студенти

Случката се разигра през 2011 година във Варна

Апелативният съд във Варна отмени 17 годишната присъда на Васил Петров и 16 години „лишаване от свобода“ за Антон Истатков, които Варненският окръжен съд им наложи заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият Манол Марков. Престъплението беше извършено на 21 март 2011 година в централната част на град Варна.

Днес въззивната апелативна инстанция оправда двамата подсъдими да са направили опит да убият Марков и призна вината на Васил Петров за това, че сам и в съучастие с Истатков, по хулигански подбуди причинил две средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев (счупени горни челюсти и корони) и три средни телесни повреди на Манол Марков, изразяващи се в счупване на черепа, контузия на мозъка, остър хематом под мозъчната обвивка и други.Наказанието, което Варненският апелативен съд присъди на Васил Петров за тези престъпления е 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Същото наказание – 6 години затвор при строг режим е присъдата, която въззивният съд наложи на Антон Истатков за бруталното посегателство над Манол Марков, извършено в съучастие с Петров. Апелативният съд потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част, с която двамата подсъдими трябва да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело и солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв.

В хода на днешното съдебно заседание представителят на държавното обвинение беше категоричен, че бруталното посегателство над Манол и нанесените повече от 7 удара в главата му е опит за убийство.

Защитата на двамата подсъдими твърди, че в показанията на пострадалите студенти имало редица противоречия, които първоинстанционният съд не е взел под внимание и не е извършил обстоен анализ на свидетелските показания на най-тежко пострадалия от тях – Манол.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационен контрол пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че тримата студенти от ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в първите часове на 21 март 2011 година в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите. Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки, че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото тяло на студента. Граждани съобщили за побоя в полицията.

Наказателното дело срещу Петров и Истатков започна по общия ред през април 2012 година и завърши с две тежки присъди в края на ноември миналата година. 7 съдебни заседания, десетки свидетели, назначени и изслушани 4 експертизи - 2 комплексни съдебно психиатрична и Съдебна медицинска експертиза(СМЕ), друга СМЕ, нова комплексна Съдебно психиатрична и психологична експертиза, и Комплексна видеотехническа и идентификационна експертиза. Пред ВОС експертите бяха категорични, че най-тежко пострадалият е Манол - със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото.

Само спешната помощ е спасила живота на младежа. Двамата му състуденти Васил и Георги които пострадаха с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите се отрекоха от първоначалните си показания, дадени на досъдебното производство и измениха спомените си от фаталната вечер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stenly

    0 0 Отговор
    Дано тези гнусни изродчета(нападателите) да има кой да им смазва главите и задните части с редовна и брутална "любов" в затвора.
  • 2 nikis72

    0 0 Отговор
    на такива отворковци в затвора им правят анален масаж без вазелин.....но може да им хареса
  • 3 gost

    0 0 Отговор
    догодина съдът ще ги е оправдал за добро поведение...
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    После нямало корупция в съдебната система.Редно е да си кажат тарифата ,за да са подготвени останалите ...