Last news in Fakti

22 Декември, 2014 16:14 2 064 3

По 18 години затвор за тримата убийци на Стоян Балтов

  • стоян балтов-
  • убийци-
  • затвор

Съдът не промени и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно

Делото за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентския град приключи с осъдителни присъди и за тримата подсъдими, съобщиха от „Правен свят“.

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Софийския апелативен съд, с която Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха осъдени на по 18 години затвор. Съдът не промени и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно.

Делото приключи окончателно шест години след убийството, което бе извършено на 5 декември 2008 г., когато Балтов беше пребит до смърт. Студентът и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека "Амнезия", но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание.

Тези констатации на съда се базират на експертните заключения и събраните доказателства, че при нанасянето на ударите Данаилов и Георгиев са се самонаранили, което е дало основание на съда да приеме проявата им като извършена "с особена жестокост". Съдът приема, че убийството е извършено по хулигански подбуди, защото е липсвал какъвто и да е личен елемент у когото и да било от подсъдимите, те не са познавали жертвата, а извършеното е било демонстрацията на надмощие.

Делото стигна до ВКС след жалби и на подсъдимите, и на частните обвинители. Близките на Стоян Балтов искаха доживотен затвор без право на замяна за тримата подсъдими. САС обаче намери за неприложимо това наказание и посочи, че липсват аргументи и за налагане на доживотен затвор. ВКС съгласява с изводите на втората инстанция.

"Вярно е, че е прекъснат живота на безукорен, амбициозен, доказано морален и отговорен младеж, чиято смърт няма как да не е изключителна трагедия за неговите родители и ближни, но дължимата се на виновните санкция също не следва да бъде несъизмеримо тежка и въпреки стореното, да дава определена перспектива за тяхното превъзпитаване за бъдещия им живот. А те следва да го продължат с понасяне на тежестта на наказанието, което следва да изтърпят и с ангажимента да репарират, макар и само икономически, болките и страданията на родителите. Защото в случая не толкова правните, колкото моралните аспекти на случилото се между тези млади хора предпоставят вижданията на жалбоподателите за тежестта на дължимата се санкция", се казва в решението на ВКС.

На първа инстанция състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева осъди Данаилов и Стоилов на 18 години затвор, а Вили Георгиев бе оправдан. Крънчева прие, че Георгиев е ударил само веднъж Балтов в рамото и затова го оправда. Апелативният съд обаче го осъди на 18 години затвор, след като прецени, че и той е участвал активно в побоя.

Наскоро близките на Стоян Балтов изразиха опасенията, че подсъдимите може да се укрият от властите и дори може вече да са го сторили. Те припомниха случая с Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред клуб "Соло". Той бе оправдан на първа инстанция и мярката му за неотклонение бе изменена в "подписка", но след окончателната присъда не бе открит и още е в неизвестност.

По делото за убийството на Балтов подсъдимите също са на свобода, като Данаилов и Стоилов са с наложени парични гаранции, а Георгиев е с "подписка", след като бе оправдан от СГС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    0 0 Отговор
    доживот, хрантутници, за кво ще ги храним тея , пък и на топло ще стоят, еднопосочен билет към северна Кореа и да се оправят
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Смъртна присъда за такива ! В България трябва да върнат смъртната присъда ! смърт за смърт !

    Коментиран от #3

  • 3 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост ":

    ДА ЗА ДА ИМА СТРАХ
    ИНАЧЕ НЯМАТ СТРАХ ДА УБИВАТ