Last news in Fakti

20 Януари, 2015 16:45, обновена 20 Януари, 2015 16:52 1 280 0

Екстрадират обвинения в тероризъм Жоашен във Франция

  • фриц-жоли жоашен-
  • хасковският окръжен съд-
  • екстрадират-
  • братя куаши-
  • париж-
  • обвинение-
  • тероризъм-
  • европейска заповед за арест-
  • жоашен-
  • хасково-
  • съдът

В 10-дневен срок 29-годишният французин от хаитянски произход трябва да бъде предаден на компетентните власти в родината си

Екстрадират обвинения в тероризъм Жоашен във Франция - 1
Фриц-Жоли Жоашен. Снимка: БТА

Окръжният съд в Хасково реши да екстрадира и да предаде на френските съдебни власти заподозрения за тероризъм френски гражданин Фриц-Жоли Жоашен, който призна, че се познава с единия от братя Куаши.

Днес на свое заседание съдът разгледа делото, образувано по европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на Република Франция в лицето на прокурор от Главния съд на Париж срещу френския гражданин Фриц-Жоли Жоашен във връзка с обвинение срещу него в тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове, съобщиха от пресцентъра на Хасковския окръжен съд.  

В предишното съдебно заседание Жоашен даде съгласие и изяви желание да бъде предаден на френските съдебни власти, за да докаже своята невинност. Съгласието му подлежеше на оттегляне в 3-дневен срок, заради изтичането на който делото беше отложено.

В днешното заседание съдът констатира, че даденото съгласие не е оттеглено, след което приключи разглеждането на делото. Самият Жоашен пак потвърди, че е съгласен да бъде върнат във Франция и в последната си дума пред съда отново заяви, че е невинен. След съвещание съдът се произнесе с решение, с което допусна изпълнение на получената европейска заповед за арест от 11 януари и предаване на Фриц-Жоли Жоашен, френски гражданин, на съдебните власти в родината му. Решението на съда е окончателно.

За решението на Хасковския окръжен съд незабавно ще бъдат уведомени Върховната касационна прокуратура, Министерството на правосъдието и издалият европейската заповед за арест Главен съд на Париж, които ще получат препис от него.

Наложената на 29-годишния французин от хаитянски произход мярка за неотклонение - задържане под стража, остава в сила до окончателното му предаване на компетентните френски власти, постанови съдът. Това трябва да стане в 10-дневен срок, обясни прокурорът по делото Дарина Славова.

По другото обвинение - че е отвлякъл сина си, преди дни съдът отказа екстрадиция на Жоашен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА