Last news in Fakti

28 Януари, 2015 13:11 1 929 0

Арест и запор на имущество за бивши шефове на ДАИ

  • арест-
  • запор на имущество-
  • шефове-
  • даи-
  • петър петров-
  • тодор грочев

И двамата са обвинени за получаване на подкупи

Прокуратурата поиска изменение на мярката за неотклонение от "Гаранция в пари" в размер на 15 000 лв., в "Задържане под стража" спрямо Петър Петров, бивш директор на Териториална дирекция автомобилна администрация - Велико Търново, съобщиха от съда.

Петров е обвинен за подбуждане към лъжесвидетелстване на разпитани по дело, което се води в Специализираната прокуратура, и по което той е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за получаване на подкупи. По първото дело Петров има наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 15 000 лв.

Бившият шеф на ДАИ-Велико Търново е задържан на 25 януари 2015 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на прокуратурата. С постановление на Петров му е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

Делото ще се разгледа в 15 часа от VI състав на Специализирания наказателен съд.

Пазарджишкият окръжен съд пък наложи запор върху имуществото на бившия зам. директор на ДАИ – Пазарджик Тодор Грочев, съобщиха от БНР.

Той е осъден за злоупотреба с власт и вземане на подкуп. Проверка е установила, че в продължение на 10 години Грочев не е теглил заплата си, а се е издържал от неправомерно взети пари от курсанти:

Запорът на имуществото на Тодор Грочев е на стойност малко под 333 хиляди лева. Искането е на комисията за отнемането на незаконно придобито имущество.

Грочев бе задържан през месец май миналата година с 500 белязани лева, след като курсант за придобиване на шофьорска книжка е подал сигнал в полицията. Разследването установи, че заместник автомобилният директор притежава 10 банкови сметки. В продължение на 10 години той се е издържал с подкупи и не е теглил заплатата си, от което се е натрупала сума над 200 хиляди лева. С парични влогове, с неустановен произход, е разполагала и съпругата му, която също е държавен служител.

Сумата, която Грочев прибирал от курсант с помощта на инструкторите, е между 50 и 200 лева, а кодът по време на изпит бил „Ти имаш ли автокаско“. Неплатилите подкуп не получавали и шофьорска книжка. Тодор Грочев бе осъден на 2 години и 8 месеца затвор. След съдебното решение за запор комисията има срок от три месеца, в които да внесе мотивирано искане за отнемане на запорираното имущество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА