Last news in Fakti

28 Януари, 2015 23:13 3 220 2

Българин и бивши министри осъдени за шпионаж в Румъния

  • credit suisse-
  • българин-
  • румъния-
  • осъден-
  • шпионаж-
  • министри-
  • стамен станчев-
  • приватизационни сделки

Бизнесменът Стамен Станчев трябва да леши 5 години и 2 месеца зад решетките

Българин и бивши министри осъдени за шпионаж в Румъния - 1
Стамен Станчев. Снимка: Mediafax

В Румъния завърши многогодишният и най-шумен в историята съдебен процес, свързан с корупция при приватизацията на стратегически обекти в страната и шпионаж. Колегия от петима съдии от Върховния касационен съд произнесе окончателна присъда срещу бившия министър на икономиката в страната Кодруц Шереш и на комуникациите Жолт Наги, които ще лежат зад решетките за промишлен шпионаж и задкулидсни договорки съответно 4, 5 и 4 години, предаде „Ройтерс“. Както съобщи румънското издание Mediafax, решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът излезе с присъда и по случаи на шпионаж от страна на чужди граждани. Генералният директор по инвестиционна дейност на банката Credit Suisse (“Креди Суис“) за страните от Централна и Източна Европа, бившия СССР, Израел и Турция Вадим Бенятов, както и консултантът на компанията Credit Suisse българинът Стамен Станчев получиха съответно 4,5 и 5 години и 2 месеца (най-големия срок, определен като наказание в процеса) лишаване от свобода. Присъдите им бяха обявени задочно, тъй като американецът от руски произход Бенятов и Станчев по-рано бяха освободени от подписка за ненапускане на страната и в момента се намират извън пределите на Румъния, съобщава изданието. Първоначално исканото за българина наказание беше 11 години. 

Вадим Бенятов, който консултираше румънското правителство по въпросите на приватизацията на редица големи държавни предприятия, за пръв път бе арестуван в Румъния през 2006 г. по обвинение в търговски шпионаж. Скоро обаче той излезе на свобода независимо от продължаващия съдебен процес и продължи да се занимава с бизнес.

На него се приписва и участие в сделката за продажба на 75% от акциите на румънската нефтена компания Rompetrol Group на казахстанската Национална компания "КазМунайГаз" на Тимур Кулибаев, зет на президента Нурсултан Назарбаев и шеф на Националната палата на предприемачите в Казахстан. Благодарение на тази сделка Кулибаев получил достъп до два нефтопреработвателни завода и крупна мрежа за разпространение на нефтопродукти. Към тази сделка, както съобщава казахският портал "Республика", е имал отношение и другият фигурант в съдебния процес – българският бизнесмен Стамен Станчев, съветник на бившия български президент Петър Стоянов, уточнява Нюзру. 

Станчев, който според някои данни е кадрови военен разузнавач, е бил финансов консултант по множество крупни приватизационни сделки в Румъния. Бил е смятан за партньор в българската компания "Мултигруп" и с нейния собсдтвеник Илия Павлов. Станчев към момента на предявяване на обвиненията е работил в банка Credit Suisse.

От пресслужбата на Credit Suisse коментират съдебното решение така: „Ние сме разочаровани от решението на съда и ще подзкрепяме нашите бивши и настоящи сътрудници“.

Много наблюдатели свързват този съдебен процес с дейността на чужди специални служби в Румъния. Хода на процеса внимателно следят и американските служби. На сайта WikiLeaks има голям брой документи, в които фигурират имената на Станчев и Бенятов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Лека-полека ще лъсне тъжната истина, че смисълът на демокрацията в балканския й вариант не е да се повиши стандарта на живот на хората, а да се открадне държавната собственост, а местните нации, останали без собственост, да се превърнат в "население".
    А иначе, лежането на трима министри 4 години няма да върне на румънския народ собствеността му- такива са "европейските" закони.
    1933г. Хитлер казал - " Ела тук! Ти си купил в години на криза (1921-1923г.) този докаран умишлено до фалит германски завод за 24 долара. Ето ти обратно 24 долара с лихвите за 10 години- Айде бегей!"
    И затова не му простиха.

    Коментиран от #2

  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    24 долара ? Не бяха ли марки ?