29 Януари, 2015 14:42, обновена 29 Януари, 2015 17:47 2 459 11

Цветанов оправдан за безконтролното подслушване (обновена)

  • прокуратурата-
  • безконтролното-
  • подслушване-
  • цветан цветанов

Прокуратурата изненадващо се отказа да поддържа обвиненията

Цветанов оправдан за безконтролното подслушване (обновена) - 1
Снимка: БТА

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е невинен за безконтролното подслушване в МВР. Това реши състав на Софийския градски съд с председател Петър Гунчев, който оправда и подсъдимите с Цветанов бивши шефове на СДОТО Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, съобщиха от „Правен свят“.

След като прочете присъдата, съдия Гунчев каза, че много би искал да даде разяснения по нея, но няма как да го направи заради характера на делото, което е секретно и се гледаше при закрити врати. На излизане от съдебната зала адвокат Менко Менков, който защитаваше Цветанов, благодари за справедливата присъда, на което съдия Гунчев отвърна, че справедливостта е относително понятие.

Прокуратурата по-рано днес изненадващо се отказа да поддържа обвиненията за безконтролно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това се случи на финала на делото в Софийския градски съд (СГС), който днес ще чете присъдите по него. Наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов и Венцислав Андреев не поддържаха в пледоариите си обвиненията срещу Цветанов и бившите директори на СДОТО Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, като прокурор Ангелов се позова на промените в Наказателните кодекс (НК) от юли миналата година. Става дума за промяната с преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, а според специалисти по наказателно право тя съвсем не означава, че обвинението не може да бъде поддържано.

В чл. 371 НК вече е записано, че държавните служители в МВР носят отговорност за деянията в главата "Военни престъпления", "когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия". Преди това нямаше подобно условие и служителите в МВР можеше да бъдат подведени под отговорност за военни престъпления и за деяния, извършени в мирно време.

Тъй като Цветанов е обвинен за т. н. допустителство по чл. 285 от НК, във връзка с чл. 387, който пък е в главата "Военни престъпления", прокуратурата е на мнение, че няма как бившият министър да носи отговорност, след като престъплението е извършено в мирно време. Според прокурор Ангелов императивната разпоредба на НК налага да се приложи по-благоприятният закон в полза на подсъдимите

"На нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда", каза Ангелов.

Специалисти, бяха категорични, че по това дело не се налага дори изменение на обвинението, а ще е достатъчно, когато произнася присъдата и обсъжда правната квалификация на деянията, както го задължава чл. 301 НПК, съдът да посочи, че квалификацията е по чл. 282 НК. Настъпилото след внасянето на обвинителния акт изменение в законодателството е добре да бъде отчетено и от прокурора в пледоарията му, съветваха експертите. Според прокурор Ангелов обаче, такава хипотеза не съществува.

"Четох тези становища на видни юристи, не ги зная кои са. В чл. 282 се изисква специална цел, лична облага или вреда другиму. В този случай въобще няма такива индикации", каза Ангелов. Иначе, той и колегата му били убедени, че има извършено престъпление, но законодателните промените предопределили поведението им.

Прокурор Ангелов не успя да обясни обаче защо през октомври м.г. година прокуратурата поиска делото да бъде отложено за събиране на нови доказателства. Тогава промените, влезли в сила през юли 2014 г., вече бяха факт и ако се съди по виждането на наблюдаващите прокурори, то още тогава те са нямали друг вариант освен да се откажат да поддържат обвиненията. Тогава делото обаче бе отложено по искане само на прокуратурата, за да бъде приобщено към него дисциплинарно производство срещу шефа в СДОТО Радко Димитров, който според разследващите бил изтрил данните от спецавтомобила на МВР за подслушване.

"В съдебна фаза има друг господар, не сме ние. Има право на такова искане", беше отговорът, който даде прокурор Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zews

    2 2 Отговор
    И на децата беше ясно,че Цветанов няма да бъде осъден.От 9 реки вода и............................невинен обявено от прокурорите,повдигнали обвинението.
    Ако беше УКЬО от село,отдавна да са му видяли сметката.
    Къде са тръгнали прокурорчетата срещу шест невинни апартамента и разни "отверкаджий"?
  • 2 909

    2 1 Отговор
    НАЙ - ГОЛЕМИЯТ ПРЕСТЪПНИК ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ Е НА СВОБОДА ??? ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА . КОРУПЦИЯ ,КОРУПЦИЯ И КОРУПЦИЯ ТОВА Е БЪЛГАРИЯ .
  • 3 stenly

    1 1 Отговор
    Цветанов е оправдан, тук, от съдии, но там горе има някой който няма да му прости... Да е жив и здрав човека и нека само се сеща че бог забавя но не забравя.
  • 4 mediator37

    1 1 Отговор
    Горко ни и тежко на нас- простия народ, като имаме такава съдебна система от съдии и прокуроро - подлизурчета, които когато Цветанов беше в опозиция и "господин никой" му повдигаха обвинения и плюмки хвърчаха от устата им, а сега като е на власт и управлява, му се мазнят и извиняват. Че то , от прокурори- мишоци адвокатът Менко Менков (какво име само !?!) без хонорар ще остане. Самата цацаратура, моля ви се, пледирала за оправдание. Да плюеш и да бягаш. Мърши в тоги.
  • 5 Владислав Димитров

    1 1 Отговор
    Втази страна виреят само крадци и мошенници, нормалните хора не се тачат !
  • 6 неутрален

    1 1 Отговор
    Друго не се и очакваше. Всичко умишлено се бавеше под командата на ГЕРБ и кзнаеха, че ще купят и тези избори за да си закрият всички щуротии и престъпления. Къде е тефтерчето с инициялите на този наглец и "прекрасния наглец"премиер. Къде са всички протестиращи срещу правителството на Орешарски, тлъстия проф.Близнашки , който подстрекаваше и водеше - Заспалите студенти - стана премиер, а от протестна мрежа са съветници на Румяна Бъчварова и на блестящия с поведение и изказвания президент. Има много да метаеме за справедливост.Няама да има такава, докато тези мошеници се въртят да ни управляват-НАГЛЕЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 георги маринов

    1 1 Отговор
    Поредния фарс в нашата татковин !!!
  • 8 Факира

    1 0 Отговор
    Във каква държава живееме Цецо !?! Ти им излови целия престъпен контингент а те в затвора искат да те вкарат !!!
    Ето затова българина е проклет !! Докато мислят и действат по този начин освен злини и нещастия друго няма да ги споходи.
  • 9 999

    2 0 Отговор
    „Прокуратурата изненадващо се отказа" ти да видиш? Що ли пък аз не съм изненадан.
  • 10 Бай хой

    2 0 Отговор
    Чака само да минат проверките и да си прекратят делата. Мафиоти.
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    ПРЕСТЪПНИКЪТ ЦВЕТАНОВ НА СВОБОДА ? КОРУМПИРАНИ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ !!! НЯМА ДЪРЖАВА ! ТОВА Е ЕС !