30 Март, 2015 17:22 1 269 5

4 г. затвор за шофьор, убил жена на зебра

  • затвор-
  • шофьор-
  • убил-
  • жена-
  • зебра

Починала е пресичала на светещ червен сигнал на светофарната уредба, забраняващ преминаване за пешеходци

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Милко Драганов на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим. Подсъдимият е осъден и на 7 години лишаване да управлява МПС.

Той беше признат за виновен в това, че на 3 февруари 2014 г. в гр. Пловдив на бул. „Санкт Петербург”  при управление на МПС лек автомобил „Renault - Megane” е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Калина Стефанова, починала на 16 август 2014 г., като деянието е извършено на пешеходна пътека.

На 3 февруари 2014 г. в гр. Пловдив Милко Драганов управлявал автомобила си по на бул. „Санкт Петербург”. В района на кръстовището с бул.”Източен”, подсъдимият предприел преминаване през кръстовището, като в този момент управлявал автомобила със скорост около 45 км./ч. Избраната скорост на движение несъмнено не била съобразена от Драганов с конкретните условия на видимост, което е препятствало възможността му да спре превозното средство пред всяко предвидимо препятствие - внезапна поява на уязвими участници в движението, каквито са пешеходците.

По същото време, на десния тротоар се намирала пострадалата Калина Стефанова, с намерение да пресече пътното платно в посока от север на юг.

В момента, в който Драганов навлязъл с управлявания автомобил в кръстовището, пострадалата Калина Стефанова предприела пресичане на платното за движение по пешеходната пътека пред превозното средство при светещ червен сигнал на светофарната уредба, забраняващ преминаване за пешеходци.

При наличие на пълна възможност за пряк визуален контакт с пешеходката Драганов възприел пресичащата пешеходка едва когато се намирал на разстояние около 09,10 м. от нея. Незабавно реагирал на опасността от удар с пешеходката, задействал спирачната система на автомобила си, едновременно с което отклонил превозното средство наляво с цел да избегне очертаващия се удар. Въпреки положените усилия, последвал сблъсък между превозното средство, управлявано от подсъдимия и пострадалата Калина Стефанова. При удара пострадалата получила тежка черепно-мозъчна травма, контузия на гръдния кош и коремна травма, от които починала впоследствие на 16 август 2014 г.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 1 Отговор
    Няма адекватни закони. Един съвестен шофьор отива в затвора, защото не е спрял. За какво тогава е светофара? Докато потърпевши са само шофьорите, пешеходците ще си правят каквото искат. Нито един блъснат пешеходец няма в затвора както и министър. Въобще даже не трябва и да го съдят.

    Коментиран от #3

  • 2 где

    0 1 Отговор
    Това е безобразие какво прави тя на пешеходната пътека щом свети червен светофар???
  • 3 темида

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    човека е за оправдателна присъда!!!!!
  • 4 шофер

    0 1 Отговор
    Явно живеем в най-олигофренската държава.Червеното за пешеходците не важи и могат да си се размотават по пътя...така са го тълкували в съда,еми тогава да сложим по една маса насред кръстовищата,да си седнем и всеки да си прави каквото му е кеф.Току виж разбрали,че вече ни е писнало от всякъкви своеволия по пътищата!!!
  • 5 Бичкията

    0 0 Отговор
    Каква зебра бе журанлиста? Като преписвате, поне преписвайте точно. Човека си кара най-културно и някаква патка му се блъска в автомобила щото си е мислела за нейните патешки работи без да гледа ни светофар ни нищо. Даже не е била и на пътеката. Ама горкия човечец ще опере пешкира щото трябва да се замажат очите на хората с неадекватните присъди дето издадоха за пияниците и богопомазаните блъснали наистиана на пешеходна пътека пешеходци. Жалко за децата. Изгоря и този човек без вина! Това е - за милиони няма закони, за кокошка, няма прошка.