Last news in Fakti

31 Март, 2015 10:19, обновена 31 Март, 2015 18:20 3 579 7

Митничари от Капитан Андреево отведени на разпит

  • митничари-
  • капитан андреево-
  • разпит-
  • арестувани

Шест души от митническата смяна, която е била дежурна тази нощ на ГКПП Капитан Андреево са отведени на разпит в Пловдив, съобщиха източници на Факти.бг.

Снощната смяна била изненадана, когато полиция е дошла и ги е отвела направо от платното на митническия пункт. Случката се разиграла около 1.30 часа снощи.

Смяната не е била попълнена, а работата на българо-турския пункт е продължила в намален състав.

Според нашите източници причина за разпита са преминали контрабандни цигари през пункта.

На 29 март тази година е минал камион с папироси през пункта при вдигната бариера и без да е проверен. Камионът е бил спрян в Пловдив за проверка, след което е предприета спецакцията.

Източници на Факти.бг от спецслужбите съобщиха, че през март, по подобен начин, са минали 15 камиона с цигари. По неофициална информация са преминали около 2000 мастербокса с цигари.

Не е изключени още митничари, от днешната дневна смяна да бъдат отведени за разпит. Към 10,43 часа от дневната смяна са отведени още трима митнически служители. Отново неофициално се коментира, че разпитите са започнали още от неделя.

Очаква се по обяд Прокуратурата в Пловдив да даде пресконференция, като оповести ще има ли задържани.

В момента на пункта се намира заместник-директорът на Митниците - Розалия Димитрова, тъй като митничар № 1 Ваньо Танов бил в отпуск.

Митница Свиленград от края на февруари се управлява от Стефан Марашев, който бе назначен за временно изпълняващ длъжността до 28-и май 2015 г.

Случаят бе коментиран и от премиера Бойко Борисов пред журналисти:

"През празниците цели смени митничари и граничари са работели като организирана престъпна група. Колегите от Турция ни подадоха информация кога влиза контрабанда от цигари. Те обаче като я получат, я скъсват, но не знаят, че носителят остава в машината. Сега като ги проверихме, хванахме кои са били на смените, хванахме и тировете. Може би всичко, което е работело там, ще бъде махнато".

На пресконференцията днес по обяд, дадена от Пловдивската прокуратура стана ясно, че в камиона е имало имало близо 1420 мастербокса или 720 000 кутии от марката "Джи Линг". Според разследващите на границата са били декларирани цигари, не е извършена проверка на камиона, а по документите за страната ни са вписани бобини за текстилната промишленост. Камионът е бил спипан при разтоварването му в пловдивски склад.

В района на ГКПП Капитан Андреево е бил проверен и друг камион, който пък превозвал контрабандно цигари "Президент".

До момента са задържани 13 митничари и трима служители на Гранична полиция за 24 часа, съобщи апелативният прокурор от пловдивската прокуратура Иван Даскалов по обяд на пресконференция. Държавата е била ощетена с близо 16 милиона лева.

По непотвърдена информация един от тримата митничари, които са били арестувани по къщите им,  се е опитал да избяга. Сред задържаните има и дългогодишни и нови митничари.

На пресконференцията днес стана още ясно, че действията са предприети след постъпила информация в пловдивския отдел “Икономическа полиция” за престъпна група, която се подготвяла да осъществи контрабанда търговия на цигари на територията на Пловдив и страната. По случая било образувано досъдебно производство и след анализ на данните, специализираната полицейска операция стартирала на територията на Пловдив под наблюдението на прокуратурата. В хода на акцията в складово помещение в града бил задържан ТИР с българска регистрация, натоварен с 1420 кашона цигари без български акцизен бандерол. Според експертна оценка стойността на иззетото количество тютюневи изделия е 7 983 950 лева. 

В складовото помещение били задържани шофьорът - турски гражданин, и шестима българи, на които с прокурорско постановление мярката за задържане е удължена на 72 часа. При процесуалните и следствени действия било установено, че номерата на товарното превозно средство са неистински и регистрацията му е турска. Според събраните данни товарният камион е влязъл в България през ГКПП “Капитан Андреево”. След проверка на видеозаписите на контролния пункт бил засечен и претърсен втори ТИР с турска регистрация, откъдето е иззето същото количество контрабандни цигари. Така предотвратените щети за държавния бюджет са за около 16 млн. лева. Задържаните са и лица, конвоирали камионите от границата ни до крайната цел. В рамките на следващите два дни са извършени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия  съвместно с ОДМВР – Хасково и СДВР. Към момента се провежда специализирана полицейска операция на територията на столицата с логистичната подкрепа на ГДБОП и ГДНП.  

По случая за 24 часа са задържани 13 митнически служители на ГКПП “Капитан Андреево” и трима служители от ГПУ “Капитан Андреево”. Всички те са били на смяна по време на преминаване на камиона и към момента продължава работата по изясняване на съпричастността им по случая. Според данни на магистратите стоката от Турция била декларирана като транзитни цигари, в страната ни обаче  камионите влизали с документи, че превозват бобини за текстилната промишленост, без да бъдат проверявани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 altran

    3 0 Отговор
    НА Кап.андреево не се работи както трябва.Опашката от чакащи да влезнат в БГ тирове е до ЕДирне 15км.НЯма що европеиска граница.И истината е че балгарските служители бавно приемат камиони.А гранична полицияса пална скраб.НЯМАт газ анализатори по 5мин на всяко товарно помещение.5 човека гледат 1 работи.Бьлгарскапабота
  • 2 abv

    3 0 Отговор
    Стига само със задържания и пускания.Искаме присъди и то сурови.Все още народа чака да види какво стана с проверката на митничарските палати до Свиленград които гледаха от въртолет и показаха по BTV.Много ми се иска Слави Трифонов да разрови темата и покаже всичко с подробности и покани съответните отговорни лица в държавата.
  • 3 гражданин

    0 0 Отговор
    няма закони и справедливо правпсъдие само правят пияр акции а контра бандата не спира.
    Досега няколко десетки случая на задържани смени митничари и гранични полицаи но никой не е осъден с ефективна присъда и отново ги връщат на по високи постове.
  • 4 бургазлия

    0 0 Отговор
    митничарите контрабандисти не са без съучастието на Гранични полицаи.това не е новина а преди години катоМВР най отговорно Г.Петканов ги обвини по БНТ заедно с тези отКАТ.
    БГ още дъги години ще бъде външна граница на ЕС.
  • 5 бургазлия

    0 0 Отговор
    митничарите контрабандисти не са без съучастието на Гранични полицаи.това не е новина а преди години катоМВР най отговорно Г.Петканов ги обвини по БНТ заедно с тези отКАТ.
    БГ още дъги години ще бъде външна граница на ЕС.
  • 6 гражданин

    0 0 Отговор
    няма закони и справедливо правпсъдие само правят пияр акции а контра бандата не спира.
    Досега няколко десетки случая на задържани смени митничари и гранични полицаи но никой не е осъден с ефективна присъда и отново ги връщат на по високи постове.
  • 7 Русенче

    0 0 Отговор
    Всички митничари които познавам не си знаят парите......а уж са на заплата....хи хи хи смешна държава най простите с купени дипломи сега са в митница Свиленград и не само там