31 Март, 2015 12:31 1 023 0

3 г. условно за майка, убила бебето си

  • майка-
  • убила-
  • бебето

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимата Пенка Тодорова на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок.

Тя беше призната за виновна в това, че на 7 август 2014г. в гр. Калофер, област Пловдив, в местността Новите лозя, е умъртвила рождената си дъщеря, като убийството е извършено от майка върху рожба веднага след раждането. Подсъдимата беше призната за невинна по първоначално повдигнатото й обвинение в това умишлено да е умъртвила рождената си дъщеря.

Пенка Тодорова живеела на съпружески начала с Иван Иванов от с. Васил Левски, като се грижела и за своите две деца от първия си брак, които останали да живеят в гр. Карлово. Работела като шивачка.

През месец ноември 2013 год. менструалният цикъл на Тодорова спрял, но същата отдала това на заболяване. Въпреки това не посетила личния си лекар или гинеколог, а единствено знахарка, която и казала да пие чай за бъбреци.

През лятото на 2014 год. Тодорова започнала да напълнява, въпреки топлото време започнала да носи широки и дълги дрехи с дълъг ръкав, което направило впечатление на жените, с които работела в шивашкия цех и според които жената „прикривала нещо".

На 7 август Пенка Тодорова отишла на работа сутринта, както обикновено. Около обяд обаче не се почувствала добре и поискала да я освободят от работа, тъй като имала болки в кръста и корема и искала да отиде на лекар.

При напускане на фирмата на портала била забелязана от охраната – Стефан Василев, на когото съобщила, че и е лошо и ще ходи на лекар. На Василев направило, впечатление, че вместо Тодорова да тръгне в посока центъра на града - където имало лекарски кабинет, същата поела към намиращото зад фирмата дере по черен път, държейки се с дясна ръка за корема и ходейки много бавно. След около 20-30 минути, Василев, който стоял през цялото време на портала с цел да помогне на Тодорова, ако се налага, видял същата да се показва от дерето и да тръгва в посока центъра на Калофер като вървяла вече нормално.

В същото време - 13 часа Биляна Стоянова - медицинска сестра във военно формирование 22180 в града, обядвала със семейството в барче намиращо се в центъра. По време на обяд в заведението се появил непознат човек и попитал сервитьора има ли наблизо лекар, защото на някаква жена и е прилошало и е паднала на пейките до чешмата в центъра на града. Свидетелката преценила, че може да помогне на пострадалата тъй като е медицинско лице. На пейка до чешмата била Тодорова, като на Стоянова й направило впечатление,че е в кръв от кръста надолу, поради което е запитала дали няма гинекологични проблеми и дали не е бременна, на които въпроси получила отрицателни отговори. Подсъдимата помолила Стоянова да й услужи с телефон, за да се обади на мъжа с който живее, който пристигнал на място след около 20 минути. Пред Стоянова пристигналия мъж - Иван Иванов, видимо притеснен казал на Тодорова, че не е трябвало да ходи на работа и, че през същия ден той щял да я води на лекар. Докато дойде автомобил на Спешна помощ на Тодорова отново и станало лошо.

Около 15.15 часа тя била откарана в АГ отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов" гр. Карлово. На въпрос какво се е случило, тя не отговорила. При извършения  преглед и ултразвук, било установено, че е родила. На въпросите на лекарите Тодорова отговорила, че е родила мъртво дете и го е заровила, без да посочва къде. При тези отговори дежурният лекар съобщила за  извънболничното  раждане в РУП  МВР-Карлово. При проведената беседа Тодорова разказала на органите на МВР къде е станало раждането.

Местопроизшествието било посетено от дежурна група при РУП МВР-Карлово, като при огледа на посоченото от Тодорова място бил открит трупа на новородено дете намиращ се в течащата в дерето вода в най-дълбоката и част.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимата признава фактите и обстоятелствата по обвинението и  наложеното наказание се редуцира.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА