Last news in Fakti

31 Март, 2015 13:44 1 114 1

Още 8 души са обвинени за радикален ислям

  • обвинени-
  • радикален-
  • ислям

При спецакция е арестуван и дясната ръка на Тефик ходжа

Още 8 души са арестувани и привлечени като обвиняеми за участие в група, проповядваща антидемократична идеология, съобщиха от Прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик (срещу последователи на Ислямска държава), са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Днес, в качеството на обвиняеми по делото и с оглед на събраните доказателства, са привлечени лицата Йосиф Минчев от гр. Пловдив, Александър Иванов от гр. Пловдив, Орхан Бързак от гр. Пазарджик, Райко Кърталов от гр. Пазарджик, Ненко Щерев от гр. Асеновград, Веселин Стефанов от гр. Пазарджик, Рангел Илиев от гр. Пловдив и Мустафа Али от гр. Пазарджик. Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Всички горепосочени са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат), и за пропаганда за война.
Спрямо същите са вземи мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд – Пазарджик.

Ненко Щерев е на 35 г. той не е криминално проявен, съобщиха от „Марица“. Отличавал се по външния си вид, като поддържал дълга брада и носел бели арабски дрехи. Той се водел като един от приближените на Стефан Димитров по-известен като Тефик ходжа. Точно Тефик е бил човекът, с който пазарджишките поддръжници на пропагандирането на радикален ислям поддържали близка връзка и му разпореждали „да свиква народа“ всеки път, когато се налагало визита в Асеновград. Данните са част от показанията на свидетели от декември 2014 г., когато Тефик бе задържан при предишна спецакция отново в „Лозница“. Тогава от дома му бяха иззети компютри и пропагандна литература. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 0 Отговор
    глупости