Last news in Fakti

17 Април, 2015 16:06 1 514 0

Задържаха над 50 хил. контрабандни облекла

  • контрабандни-
  • облекла-
  • задържаха

Те са на пазарна стойност над половин милион лева

Задържаха над 50 хил. контрабандни облекла - 1
Снимка: АМ

Два камиона с 52 269 недекларирани облекла, чанти, обувки и търговски артикули от Турция на пазарна стойност над половин милион лева задържаха митническите служители на митнически пункт Лесово, съобщиха от Агенция „Митници“ (АМ).

Камионите са пътували от Турция за Украйна през България. Шофьорите и на двата камиона са декларирали на българския митнически пункт само част от превозваните стоки.

На основание чл. 41 от Закона за административните нарушения и наказания камионите са задържани заедно с контрабандните стоки и подлежат на отнемане в полза на държавата. Освен недекларираните стоки, от единия камион са иззети и търговски артикули с фалшифицирани лога на световни търговски марки. В изпълнение на Европейският регламент и Закона за марките и географските означения, за случая ще бъдат сезирани официалните правопритежатели на съответните марки.

Двете нарушения са разкрити при извършени щателни митнически проверки, включително и с рентгенова апаратура.

В първия товарен автомобил, с марка „Volvo ", са открити и иззети от митническите служители 33 647 недекларирани мъжки костюма, спортни и детски комплекти, дамски рокли и други модни и сезонни облекла. Камионът е управляван от украински гражданин. На МП Лесово той е декларирал, че превозва колети, съдържащи 10 915 облекла и чифтове обувки. Изпращач на стоката е фирма от Истанбул, а получател е фирма от Одеса, според представените документи. При извършената митническа проверка е установено, че освен декларирания товар, камионът превозва трикратно по-голям обем стоки – 17 000 недекларирани детски комплекти, 5 900 спортни клинове, 3 500 тениски, 2 400 чифта дамски обувки, 2 600 броя дамски и мъжки панталони, 800 детски клинове, 280 дънки, 220 мъжки костюма и 55 сака, 480 ризи, 132 дамски шалове, 170 вратовръзки, 110 рокли. Срещу шофьора на камиона - украински гражданин с инициали S.A., е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Други 23 034 облекла, чанти, обувки и др. търговски артикули са иззети от втори ТИР с украинска регистрация, който също е пътувал от Турция за Украйна през България. Митническата проверка е установила, че 18 622 от стоките не са декларирани, в това число 7 800 стоки с фалшифицирани лога на световноизвестни търговски марки. Освен недекларираните стоки, от камиона са иззети и още 4 412 декларирани артикула, но с подправени лога на световни марки.

Работата по двата случая продължава. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА