Last news in Fakti

26 Май, 2015 12:50 6 297 2

Адвокатски трик отново замрази дело за знаково убийство

  • димитър стаматов-
  • адвокатски-
  • трик-
  • замрази-
  • убийство

13 години и половина след разстрела на Димитър Стаматов – Мастара, делото за убийството на бизнесмена отново беше върнато на прокуратурата

Адвокатски трик отново замрази дело за знаково убийство - 1
Снимки: gramofona.com

13 години и половина след разстрела на Димитър Стаматов – Мастара, делото за убийството на бизнесмена отново беше върнато на прокуратурата, съобщи gramofona.com.

Този път причината е, че бивш адвокат на обвинения в поръчителство Пламен Дишков – Кела сега защитава втория обвиняем Тодор Неделчев.

Адвокат Гриша Викьов е бил нает през 2003 год. от семейството на Кела. От години обаче се е заел със защитата на Тодор Неделчев.

Викьов е бил защитник на Неделчев още при първия процес. Тогава Кела беше извън България и тъй като никой не е знаел каква ще е защитната му теза, противоречие и конфликт на интереси не са открити.

След екстрадирането на Дишков в България, той си наема нови адвокати, а защитниците на семейство Стаматови смятат, че вече съществува реален конфликт на интереси.

„Има съществени различия в защитната позиция на двамата. Трябва да се повторят всички опорочени следствени действия от досъдебното производство”, категоричен е адвокат Камен Кънев, който представлява в съда вдовицата на Мастара, Румяна Стаматова.

С позицията на Кънев се съгласиха и адвокатите на Пламен Дишков. След близо час съдът също прецени, че законът е нарушен и адвокат Гриша Викьов трябва да бъде отстранен от процеса. Така делото за едно от знаковите убийства в Бургас беше върнато за пореден път на прокуратурата.

Изричното изискване на съдия Събчо Събев е да се повторят единствено следствените действия, в които е участвал отстранения защитник. Това на практика означава, че на Тодор Неделчев отново трябва да се предявят обвиненията и материалите по делото, но в присъствието на нов адвокат.

Днес Неделчев се появи в съда под охрана. Той се засече с бившия си съратник и приятел Пламен Дишков единствено в съдебната зала. Но дори и там двамата бяха в различни краища на стаята и нямаха никакъв досег един до друг.

Дишков пристигна, придружаван от адвокатите си, а от тежката травма в крака, заради която искаше предсрочно освобождаване преди години няма и следа. Според адвокати, за да се стигне до днешното отлагане на процеса вина имат разследващите и прокуратурата.

Именно те е трябвало да забележат явния конфликт на интереси и още в хода на досъдебното производство да настояват Неделчев да има друг защитник. Адвокатите на двете страни в процеса също са можели да сезират прокуратурата, но по неясни причини, избраха да направят това едва в съдебната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Тоя адвокат да не мисли да става втори МАРКОВСКИ ?
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Ние нямаме държава, а този случай показва апотеоза на адвокатщината затриваща България!
    Как може да има възможност за подобни трикове и 13 години да не се стигне до присъда за убийство?
    Кой инвеститор ще дойде в тази прогнила държава да инвестира?
    От къде ще имаме пари да живеем добре без инвестиции?
    До кога ще сме в този омагьосан кръг???