Last news in Fakti

28 Май, 2015 11:58 3 490 3

Отложиха делото срещу Гриша Ганчев за август

  • делото-
  • гриша ганчев-
  • август

Делото бе отложено заради процесуални пречки

Отложиха делото срещу Гриша Ганчев за август - 1
Снимка: БТА

Не бе даден ход на делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев и още осем души, подсъдими за укриването на данъци за търговия със захар, беше отложено за началото на август.

Делото бе отложено заради процесуални пречки. Една от тях е, че не е спазена процедурата по връчване на обвинителния акт в 7 дневния срок. Нито един от подсъдимите, не е получил навреме препис от обвинителния си акт. Самият Гриша Ганчев, синът му и други обвиняеми не бяха редовно призовани. Те обаче се явиха в залата.

Не бе призован и бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, когото, според обвинителния акт, през 2012-га година Ганчев заплашил с убийство. Стефанов трябва да дойде на заседанието на 4-ти август, за да каже дали иска да бъде конституиран като частен обвинител, или граждански ищец.

Според адвоката на Гриша Ганчев - Татяна Дончева, Стефанов вече бил заявил, че няма претенции към клиента й и че бил заблуден от органите на МВР през 2012-та година, че Ганчев казал, че ще го убива.

Групата на Ганчев е обвинена, че е укрила ДДС от сделки със захар за над 700 хиляди лева. Схемата – търговията минавала през кухи фирми, а количествата захар не се фактурирали, но пък разполагали с всички необходими документи, за да нямат проблеми при превоза. Документите после се унищожавали, твърди държавното обвинение.

За да представлява интересите на Министерството на финансите, в съдебната зала беше представител на министерството, който се оказа съименник на финансовия министър Владислав Горанов. Ганчев, обграден от стабилна лична охрана, отказа всякакъв коментар.

Съдебният процес срещу бизнесмена Гриша Ганчев бил заради интереси в дружествата "Петрол" и "Грейт Уол". Това заяви адвокатът на бизнесмена Татяна Дончева.

Охраната на Гриша Ганчев избута журналисти от залата в спецсъда, където днес трябваше да започне делото срещу него за укриване на ДДС. Наложи се да се намесва съдията с призив репортерите да бъдат допуснати. В залата освен подсъдимите и адвокатите присъстваха и трима мъже със завидни физически параметри.

Преди малко повече от две седмици специализираната прокуратура внесе за втори път в съда обвинителния акт срещу бизнесмена и още девет души, обвинени в организирана престъпна група, укривала ДДС. Ганчев е сочен за неин ръководител.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември миналата година, но съдът го върна за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. На Гриша Ганчев са повдигнати обвинения за ръководител на групата, че умишлено склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането ДДС на  "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури, както и за закана за убийство на ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    Гриша не се давай,от далеч мирише на притискане за да ти вземат фирмата, ако тук не става да се защитиш има стразбург само не се давай

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 крадците в затвора

    0 0 Отговор
    Гриша стягай багажа чорапи,пижама,четка и паста за зъби,вазелин.... :)