Last news in Fakti

29 Май, 2015 12:06, обновена 29 Май, 2015 14:51 1 849 4

Има обвинени за мелето в Гърмен

  • гърмен-
  • мелето-
  • обвинения-
  • прокуратура

Конфликтът предизвика етническо напрежение, според министъра на вътрешните работи конфликтът е битов

Има обвинени за мелето в Гърмен - 1
Снимка: struma.bg

Районна прокуратура - гр. Гоце Делчев и МВР образуваха три досъдебни производства  - за принуда / престъпление за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство/ престъпление по и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин във връзка със събитията в Гърмен.

На 25.05.2015 г. около 17.00 ч. на кръстовище между третокласен път  и участък от пътя на кв. „Заграде” в с. Гърмен към центъра на същото село Митко Райков и Светослав Алексов в съучастие  и по хулигански подбуди са причинили  лека телесна повреда - разкъсно- контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице.

По същото време Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Митко Райков е и Светослав Алексов са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 от НК във вр. с чл. 20 ал.2 от НК.

Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 325 ал.2 от НК.

Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления. С постановление на прокурор Митко Райков е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районна прокуратура -  гр. Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция”.

На 28.05.2015 г. Районна прокуратура - гр. Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу Андон Балтаджиев за принуда /престъпление по чл. 143 НК/. През м. май 2015 г. в с. Марчево, обл.Благоевград Балтаджиев е  запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани.

  След проведени активни оперативно- издирвателни мероприятия от МВР Балтаджиев е открит в гр. Шумен и задържан за 24 часа по ЗМВР. В момента се конвоира към Районна прокуратура- гр. Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014г. Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

На 28.05.2015 г. Районна прокуратура - Гоце Делчев е образувала  досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че през м. май 2015 г. в с. Марчево, обл. Благоевград чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност – престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК.

По досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия .

Факти.бг припомня, че след забележка от страна на група българи към роми за силна музика, възникна меле, при което имаше леко ранени. Това предизвика етническо напрежение в региона. Българите искат изселване на ромите без адресна регистрация и събаряне на незаконните постройки в махала "Заграде", позната като "Кремиковци". Те са дали срок на властта до 2 юни. Те бяха подкрепени от рокери от страната и от футболни фенове.

Днес от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи случилото се в Гърмен като битов инцидент, около който има много политически спекулации и опит да бъде окачествен като етнически конфликт, какъвто в момента не е.

Министър Бъчварова заяви, че от самото начало на възникването на инцидента в района на квартал "Кремиковци" е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията. Задържани са 10 лица за срок от 24 часа в поделения на МВР. Образувани са досъдебни производства срещу нарушителите на реда. Петима души вече са обвинени, сред тях има и лица от ромски произход, които са хвърляли камъни. Двама души са в ареста, като единият от тях е в Шумен и ще бъде конвоиран до град Гоце Делчев. Други няколко са с парична гаранция и обвинени за причинена лека телесна повреда и за хулиганство. Сред петимата са установени и подбудителите на инцидента.

Ако е имало незаконно живеещи роми в махалата в Гърмен, те вече са напуснали района и няма как да бъдат санкционирани, каза Румяна Бъчварова. Тя предлага да се възстанови Съветът за борба с конвенционалната престъпност. Очаква се напрежението в Гърмен да стихне и да бъде монтирано видеонаблюдение, допълни министърът:

След анализ на работата на полицейските служители и оценка за дейността им, бе взето решение за смяна на ръководствата на районното управление и полицейския участък в Гърмен. Аз лично съм убедена, че видеонаблюдението е една от ефективните превантивни мерки за престъпленията, така че, не смятам, че тя е формална, а съветът, за който днес очаквам да има решение, е за превенция и борба с конвенционалната престъпност. Такъв съвет е бил създаден в края на 2012 година, но не е започнал да функционира заради политическите промени. В него ще участват представители на всички министерства, Сдружението на общините, които ще следят постоянно състоянието на битовата престъпност и ще предлагат мерки.

 Държавата е действала адекватно при овладяване на ситуацията в Гърмен, това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. Той беше категоричен, че въпреки адекватната намеса на държавата в разрешаването на конфликта в Гърмен, остава политическият въпрос за превенцията на подобни ситуации:

"Смятам, че с проблема с ромската интеграция не бива да се ангажираме само когато вече имаме огнища на напрежение, а трябва да се води добре осмислена, последователна държавна политика за интегриране чрез образователна интеграция."

     

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Какво чакат, че не пускат (Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер). НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ. Да се смее ли човек или да плаче? (Палачи дете бащати е невинен- Тодор Колев). Ако сега не го тикнат в затвора и там да му изгният кокалите, няма кога.
  • 2 the Saint

    0 0 Отговор
    Незаконните постройки трябва да бъдат изринати, а циганите живеещи незаконно там да бъдат изселени! Няма нужда сега да се търсят алтернативни решения, като например монтиране на охранителни камери с цел само и само да не употребим върху циганина иначе УЖ важащия за всички ЗАКОН. Сещайте се също, че парите за тези камери ще дойдат от джоба на всеки един от нас заплатил данък на държавата. Няма цигани, няма проблем - няма нужда и от камери, съответно от допълнителни и ИЗЛИШНИ разходи! Незаконно живеещите там, а и не само трябва да бъдат изпъдени, а не сега да им правим видеозаписи за сметка на българина. Нагледахме се на циганщина в тая държава, сега остава и да си ги записваме на видео! К'ва е тая търпимост, бе!?
  • 3 Адолф

    0 0 Отговор
    Трябва да ги преслушат тези м...ли и всеки който не е работил повече от 6 месеца да заминава в затвора!То човек който не работи няма как по честен път да се храни нали?

    Коментиран от #4

  • 4 шопар воевода

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Адолф":

    тея в парламента, митничарите, лекарите и т.н. дето са по наследство на работа и на хранилка, какво да ги правим? Като са на трудов договор и има 100 човека да им вършат работата, понеже са на тати и на мама дИтетУ, смятат ли се за "работни"?