Last news in Fakti

29 Май, 2015 15:01 1 935 3

БНБ хвана фалшиви 2 лв.

  • бнб-
  • фалшиви-
  • 2 лева-
  • лева

В Националния център за анализ към БНБ е регистриран нов тип неистински банкноти от 2 лева, емисия 2005 г. Това съобщиха на пресцентъра на БНБ.

При този тип неистински банкноти e имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от населението и касиерите от търговската мрежа – холограмната лента.

Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.

БНБ напомня, че в случай на съмнение относно истинността на банкнота, трябва да се обърнете към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата. Ако вече сте приели неистинска банкнота, сте длъжни да я предадете в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за това.

Бихме искали да обърнем внимание, че при приемането на банкноти гражданите трябва да ги проверяват.

Метод на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти.

При пипане с пръстите на ръцете лесно се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата.

При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв, припомнят от БНБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПаЛаЧиНкА

    0 1 Отговор
    Кво ни занимавате за 2 лева сиромашка работа
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    И кой си е играл да прави това ??? Може би е един вид тренировка и самообучение преди да мине към 50 и 100 лева
  • 3 ох аааа

    0 0 Отговор
    Ха,ми как кой си играе,не е един човек.2 мил. Банкноти = на 3 мил.лв.Първите честно изкарани мил.После ще си направят легален бизнес и ще гледаш по тв-то някви,които ще ни разтягат локуми как са започнали легалният си бизнес с 2лв.и ,че им е било много трудно и колко бедни са били преди това.

    Как за 40г. Не чух и не видях някои бизнесмен да излезе и да каже.Аз стартирах бизнеса си с пари,все са били бедни и честни и започнали от нулата.
    Един мои познат 2000г.направи сериозен удар,пари в кеш.Всякак са се опитвали да научат къде са парите.Ама човека си твърди,че и на него са му ги отмъкнали.Пари няма.По спомен му дадоха 9 години затвор.Излежа само 4 след това две години си седеше човека спокоен и след това започна да строи хотелче 2010г.започна да функционира вече това хубаво хотелче.Човека вече си е легален бизнисмен.Един ден ми вика Ей сега да ме хванат за к...а.