Last news in Fakti

11 Юни, 2015 17:11 1 462 2

Спипаха четири групи ало-измамници

  • спипаха-
  • четири-
  • групи-
  • ало-измамници

Спецоперацията е текла от май до сега. Жертви на измамните схеми са възрастни хора, които дават всичко, което имат, мислейки, че спасяват близките си

Четири престъпни групи, извършили телефонни измами на територията на страната, са разкрити в хода на проведени специализирани полицейски операции от май до този момент. Жертви на измамните схеми са възрастни хора, които дават всичко, което имат, мислейки, че спасяват близките си.

Това е изключително важен проблем, по който ние работим непрекъснато, заяви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Анализът от статистическите данни показва двойно повече разкриваемост, но и повишен ръст на телефонните измами. Остава констатацията, че независимо от множеството форми на провеждана превенция, възрастните хора са най-честите жертви на този вид престъпления. Само от началото на месеца има регистрирани 5 случая в София и в страната, при които хората са се разделили с общо 15 000 лева и 25 000 евро. В този смисъл остава и нашата отговорност към тях, заяви с безпокойство Терзийски.

Той съобщи, че от месец май до този момент, в хода на реализирани спецоперации, са установени и задържани 4 престъпни групи, занимавали се с телефонни измами. Основните сюжети са: претърпял пътно произшествие близък, който се нуждае от скъпоструваща спешна операция; заболял роднина, за когото са необходими средства за лекарства; заплащане за освобождаване на колетна пратка от чужбина; закупуване на ваучери. Една от групите е задържана на територията на Бургас, непосредствено след предаването на исканата сума. В схемата са участвали петима местни жители - МИ /36 г./, АК /38 г./, МК /36 г./, КС /42 г./ и 15-годишен младеж. От проведените допълнителни действия е установена съпричастността им и към други измами на територията на гр. Бургас и страната, повдигнати са им обвинения за извършено престъпление по чл. 209 от НК. Предстои на М.И. и А.К. да бъде наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”.
Тричленна група е задържана при  полицейска операция от служители на ОДМВР - Велико Търново. Жертвата отново е възрастен човек, който се е лишил от 1 400 лева. Задържаните са: Г.Г. /27 г./, А.Я./30 г./ и Г.П. /25 г./ - жители на с. Градище. На Г.Г. и А.Я. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 209 от НК, наложена им е мярка за неотклонение “задържане под стража”. В хода на полицейска акция, реализирана на 29 май т.г. от служители на ОДМВР-В.Търново, са задържани други петима извършители на телефонни измами – Р.Х. / 25 г./, З.Л. /28 г./, Г.Л. /42 г./, Л.Л./ 23 г./ и Д.П./26 г/, жители на гр. Горна Оряховица. Те били засечени  непосредствено след пореден техен „удар“ – възрастна жена им предала 2000 лева, за да освободи „колетна пратка“. Изяснено е, че петимата са съпричастни и към други измами на територията на гр. Велико Търново. На трима от тях – Р.Х. З.Л. и Г.Л. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 209 от НК. На Р.Х. е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”, на З.Л. - “задържане под стража” , а на Г.Л. - “подписка”. Същия ден, при съвместни действия на служители на сектор ”Престъпления против собствеността и културно-исторически ценности” - ГДНП, ОДМВР - Пловдив и Плевен е задържан Р.С. /40 г/. от гр. Левски, многократно регистриран в полицията. Малко по-късно, на територията на ОДМВР – Благоевград, е заловен и помощникът му Б.С. /27 г./ от Сандански, който изпълнявал ролята на куриер На двамата е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 209 от НК. На Р.С. е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, а на Б.С. - “домашен арест”.

По думите на началника на отдел „Криминална полиция“ комисар Илко Илиев, в последно време зачестяват случаите на измами чрез SMS, осъществявани от Конго, Нигерия, Украйна, Македония. В текста се съобщава за печалба от 5000 долара. В този сюжет измамниците печелят от генериране на суми по сметките на клиентите, върнали обаждане на  посочения номер или изпратили кратко съобщение. 
Той съобщи и за измами по интернет, в които обикновено жертви са турски граждани, повярвали в неискрени обещания за брак. В повечето случаи, след извършен един или няколко превода на пари, необходими на бъдещата съпруга, избраниците разбират, че са въвлечени в престъпна схема и подават сигнали.

От ГДНП отново напомнят най-разпространени схеми за извършване на телефонни измами:
- под предлог “тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап);
- под предлог “заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко болен и е необходима спешно скъпоструващо лечение, за което в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума за “ваксина”. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап);
- под предлог “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил ПТП, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек);
- под предлог провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района “действат” телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плача, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който й обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната);
- под предлог нужда от пари за освобождаване на колетна пратка (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и им обясняват, че са техни близки или приятели на техни близки и са изпратили колетна пратка от чужбина, която съдържа голяма сума пари. Но за да не бъде задържана на митницата е необходимо да бъде заплатена сума, която ще си възстановят от “пратката”);
- под предлог закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и под предлог, че са служители на голям магазин обясняват на жертвата, че е спечелила от томболата. За да си вземе наградата обаче е необходимо да закупи ваучери за определена сума и да им продиктува номерата); Жертвите са по-млади хора. 
- под предлог нужда от преводач (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите учители и работещи в агенции за превод, като се представят за началници на районни управления. Обясняват, че в управлението е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. В последствие обясняват на преводача, че “задържания” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такива и да им продиктува номерата, като парите ще му бъдат възстановени в управлението). Жертвите са по-млади хора. 

Полицията отново напомня гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи

Да не се доверяват на непознати лица или на такива, както и да не предоставят лични данни по телефона.
Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.
Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да пробват да се свържат с него чрез свой съсед или познат.
Криминалистите съветват - ако получите обаждане от човек, който се представя за Ваш близък, задайте му въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.   
В случай на обаждане и опит за извършване на телефонна измама, незабавно да се подава сигнал на тел. 112. Често след своевременно подаден, извършителите много бързо биват задържани от органите на полицията.
От ГДНП съветват близките на възрастните хора по-често да разговарят на тази тема и да им напомнят за опасностите, които крият подобни телефонни разговори.
В помощ на полицията могат да бъдат и банковите служители – често, след като получат такова обаждане, възрастните хора посещават близък клон на банка. При случаи, при които банкови служители забележат възрастни хора - видимо притеснени - да изтеглят голяма сума пари, е добре да им обяснят за схемите на телефонни измами или да подадат сигнал на МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    0 0 Отговор
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ никой не се интересува за ближния. Като ги хванат измамниците какво ги правят- пускат ги. Скапана държава.