Last news in Fakti

1 Юли, 2015 15:09 2 911 1

Установиха 27 бежанци след акцията в София

  • данс-
  • бежанци-
  • акция-
  • софия-
  • установиха

Задържани са четиримата организатори на канала

Установиха 27 бежанци след акцията в София - 1
Снимки: ДАНС

27 незаконно пребиваващи в страната чужденци са установени след операцията на ДАНС и МВР, която се проведе днес в София, съобщиха от ДАНС.

В районни управления на МВР са отведени 20 лица и се работи по установяване на самоличността им. На Държавна агенция „Бежанци” са предадени 5 деца и двамата им родители. Задържани са четиримата организатори на незаконната дейност.

При операцията са извършени проверки на общо 17 адреса по предварителна информация за настаняване на нелегални имигранти. Проверени са 81 чужди граждани.

Операцията е проведена съвместно ДАНС, СДВР, ГДБОП и Дирекция „Миграция” на МВР и е насочена срещу канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа. Предотвратено е прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия, тъй като операцията е проведена в момент на подготовка на тяхното незаконно преминаване на границата с Турция.

Организаторите на канала са петима чужденци от иракски и сирийски произход. С оглед преустановяване на незаконната им дейност четирима от тях са задържани при операцията, а петият към момента е извън страната, откъдето е набирал имигранти за прехвърляне в България.

Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност. Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот, притежавали са значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти.

Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност поради риск от проникване на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност. Допълнителен рисков фактор са натрупаните незаконно придобити големи парични суми, чието предназначение за друга престъпна дейност или тероризъм се проверява. Във връзка с установените факти и обстоятелства със заповед на председателя на ДАНС на организаторите на канала са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в Република България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години.

Продължават действията по изясняване на престъпната дейност на мрежата.

Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАЗОЧАРОВАН

    0 0 Отговор
    Къде е Гранична полиция та е допусналаот другите структури на МВР да им довърат работата.
    Въпрекицялостна смяна ръководството на ГДГП но продължава да не се наблюдава напредък.
    Ситуацията за безпроблемно нахлуване на емигранти не се е променила и това се отразява негативно на преговорите за ШЕНГЕН