Last news in Fakti

28 Юли, 2015 10:45, обновена 28 Юли, 2015 14:27 1 436 2

Прокуратурата внесе отново обвинителен акт срещу Христо Бисеров

  • христо бисеров-
  • прокуратурата-
  • внесе-
  • обвинителен

Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления

Софийска градска прокуратура внесе отново обвинителен акт срещу Христо Бисеров – бивш заместник председател на 42 – то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси, след като изпълни дадените от Софийски градски съд указания в разпореждането за връщане на делото на прокурора, съобщиха от Прокуратурата.

Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление и за затаяване на истина в писмена декларация по чл. 4 ал. 2 от Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата.

Всички указания, които са дадени от съда по отношение на обвинението на Христо Бисеров са изпълнени, заяви преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос какво е развитието по обвинението за пране на пари на Христо Бисеров, главният  прокурор каза, че на този въпрос може да отговори наблюдаващият прокурор по делото.

В подадената на 5 март 2013г. пред ТД на НАП София годишна данъчна декларация за 2012г., Христо Бисеров, като местно физическо лице е декларирал дължим по Закона за данъците върху доходите на физическите лица данък в размер на 8 376,75 лв. Същият е формиран от начисления и платен от него данък върху доходите от трудовото му правоотношение като народен представител и от наем на недвижимо имущество. В декларацията, Бисеров затаил истина, като не включил в данъчната основа за 2012г. доходи,  подлежащи на облагане с данък. С това си имущество той се разпоредил в полза на доведения си син Ивайло Главинков, нареждайки на 12 декември 2012г. два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария. В хода на разследването е установено, че дължимият от Бисеров данък е в размер на 34 055, 00лв. С действията си той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - в размер на 25 678,25 лв., явяващи се разликата от дължимите 34 055,00 лв. и декларираните 8 376,75 лв.

Престъплението  за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери е извършено в периода 5 март 2013г. – 30 април 2013г. в гр. София и за него се предвижда наказание лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

В периода 1 януари 2013г. - 31 март 2014г. при условията на продължавано престъпление Христо Бисеров е нарушил и задължението си по чл. 10 ал. 2 от Валутния закон и чл. 12 ал. 1от Наредба № 27/2003г. за статистиката на платежния баланс, приета с решение на Управителния съвет на БНБ за деклариране на сделки с валутни ценности. Не е подал пред БНБ статистически форми и не декларирал сумата на вземанията си от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лв., с които е разполагал в периода 1 януари 2012г. - 31 декември 2012г. - 314 529 щатски долара, с левова равностойност на 471 752,61лв. и 82 515,39 евро, с левова равностойност 161 387,07 лв. и в периода 1 януари 2013г. - 31 декември 2013г. - 34 676,80 евро, равняващи се на 67 821,92 лв.

Христо Бисеров не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания с тези суми – наредените на 12 декември 2012г. парични преводи по сметки на доведения си син Ивайло Главинков в банка в Република Македония. Извършените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лв.

За престъплението за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години или глоба в двойния размер на предмета на престъплението, както и отнемане на предмета на престъплението в полза на държавата.

Данните за наличностите по сметките си в банка в Женева в различна валута –314 529 щатски долара и 82 515,39 евро, Бисеров не е декларирал и в подадената на 25 март 2013г. в гр. София пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности. Така като лице, заемащо висша държавна длъжност – народен представител той е затаил истина относно имуществото си.

За престъплението  за затаяване на истина в писмена декларация по чл. 4 ал. 2 от Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lord

    0 0 Отговор
    Сега е време и на Йордан Цонев да го последва.
    После Костов,Софиянски и така до всичките изредили ни се по време на "прехода".
    Но разбира се ,че нищо няма да се случи.
    Всичко е отдавна заметено и разпределено.
    Само от време на време на стадото му се предлага зрелище.
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Ей с тая глоба вий ще го съборите бе ,особено голяма сума ще го глобите от 100 до 300лв,а защо на Волен Сидеров му искате глоба от 180 000лв,за несъществуващ инцидент в самолета?Тая работа с реформи като тия няма да стане.Тука трябва тотално измитане на всички в правосъдната система,както и на всички от народното събрание,всички са нагледци и мошеници.