Last news in Fakti

29 Юли, 2015 11:52 17 918 6

4 килограма живак в автобус

  • агенция митници-
  • живак
4 килограма живак в автобус - 1
Снимка: Агенция Митници

Митническите служители на МП Капитан Андреево предотвратиха опит за контрабанда на живак. Токсичното вещество е открито при проверка на  автобус, идващ от Турция и пътуващ за трета страна.

По време на щателна митническа проверка, в багажното отделение, митническите служители открили бяла полиетиленова чанта с 3 пакета прахообразно вещество с надпис „Mercuric chloride" (живачен хлорид) и 3 шишенца с течност със сребрист цвят, отговаряща по външен вид на живак, съобщава  "Агенция Митници".

Общото количество на откритото токсично вещество е 4.604 кг. От събраните на място данни станало ясно, че чантата принадлежи на стюарда на пътническия  автобус. Веществата са иззети и ще им бъде извършена лабораторна експертиза.

По случая е образувано досъдебно производство  от разследващ митнически инспектор при Митница Свиленград.4 килограма живак в автобус


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Незнаещият

    0 2 Отговор
    Колеги,някой ще обясни ли за какво им е този живак?За какво се използва,освен в старите живачни термометри и лампи,колко струва и т.н.Разбирам от статията,че това не е червен живак от който се правят бомби и е доста скъп?

    Коментиран от #2

  • 2 Четиридесет и две

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Незнаещият":

    Използва се в синтеза на метаанфетамини , както и за живачен фулминат -- силно и чувствително взривно вещество.
  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    Живакът е метал, който при обикновени условия е в течно агрегатно състояние. Освен това е летлив т. е. при нагряване с изпарява.Има свойството да разтваря други метали например злато, като тези разтвори се наричат амалгами. Такъв метод са използвали индианците в Андите за добив на злато. След разтварянето му в живак го нагряват. Живакът се изпарява и остава само златото, а живакът го охлаждат за да го втечнят отново и да го ползват пак. Нещо като да вариш ракия, че неизмеримо по-опасно. Един от начините за умъртвяване на неудобни хора през средновековието е бил сипване на живак в ухото, докато човекът спи. И последно живакът е силна органична акумулираща се в организма на човека отрова и от нея няма чистене. Само от това колко ти е здрав организма зависи колко живак може да натрупа организма ти преди да облече дървения костюм. Лично аз се чудя как има още живачна амалгама за пломбите, но нали сме си трети свят, а пък и тя изглежда е стабилизирана и не се отделя живак от нея или поне дано да е така. Значи чуете ли "живак" бегайте надалече където ви видят очите и и където няма и не се обръщайте назад .
  • 4 Незнаещият

    3 0 Отговор
    И колко струва килограм живак,че някой да рискува да го арестуват и съдят?
  • 5 петдесетишест

    0 0 Отговор
    Живакът може да се използва за извличане на благородни метали от руди, а цената му варира от 500 до 1000 долара за килограм.

    Коментиран от #6

  • 6 Asen Karamfilov

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "петдесетишест":

    Извинявам се за въпроса,но щом килограм живак струва 1000долара,защо живачните термометри са толкова евтини?