Last news in Fakti

1 Август, 2015 18:16 2 697 0

Арестуваха бивш шеф на борса за биткойни

  • арест-
  • бивш шеф-
  • борса-
  • биткойни

Бившият шеф на една от най-големите борси за биткойни MtGox Марк Карпелес е бил арестуван в Япония във връзка с машинации с виртуалната валута, съобщи "Гардиън".

Mt.Gox спря работа през февруари 2014 г., като обяснението на боса й беше, че борсата е станала жертва на мощна хакерска атака. Малко преди това тя подаде молба за съдебна защита от кредитори, признавайки, че вероятно е изгубила 750 000 биткойна на клиенти и 100 000 принадлежащи на борсата на стойност близо 355 милиона евро.

По-късно Карпелес съобщи, че намерил 200 000 в информационен "склад", който не бил свързан с другите компютри.

Все още не се съобщава дали ще му бъдат предявени обвинения.

Биткойнът e най-известната криптовалута в света. Той съществува от януари 2009 г. Тя е базирана на софтуерен онлайн код, който не се регулира от която и да е държава или надзорен орган в света. Една от особеностите на биткойна е, че гарантира пълната анонимност на лицето или групата от хора, които правят покупки с него. Виртуални валути се приемат в над 60 хиляди онлайн магазина по света.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА