3 Септември, 2015 17:18 2 121 1

Обвиняемият за банковия обир в Айтос остава в ареста

  • обвиняемият-
  • банковия обир-
  • айтос-
  • ареста

Бащата на задържания за банковия обир в Айтос: Синът ми е невинен

22-годишният Христо Пламенов Колев от Варна, обвинен за кражбата на над 50 000 лева от „Уникредит Булбанк“ в Айтос, остава в ареста. Той обжалва днес в Апелативния съд в Бургас наложената си мярка- арест. Пред магистратите младият мъж заяви, че е невинен и час по-скоро иска истинските извършители на престъплението да бъдат заловени, съобщи "Грамофона".

Адвокатите на Христо заявиха, че липсват доказателства именно той да е извършител на банковия обир в Айтос.

По думите им варненцът е жертва на цитирам „ един много добре плануван заговор“.

Според защитника на Христо, обвиняемият трябва да бъде пуснат под домашен арест или парична гаранция. Родителите на Христо също присъстваха в съда.

Прокурор Георгиева, която бе представител на обвинението поиска Колев да не бъде пускан от ареста. Тя настоя, че ако бъде пуснат под домашен арест или под гаранция, Колев може или да се укрие, или да извърши ново престъпление. Тя акцентира върху обремененото съдебно минало на Колев, срещу когото има възбудено наказателно производство за притежаване и съхраняване на наркотици във Варна.

Георгиева бе категорична, че според свидетелките показания Колев е извършител на деянието, което се квалифицира със сериозна обществена опасност. Тя  определи обира, като извършен с особена дързост, поради изстрела произведен в банковия клон, и поради факта, че обирът е извършен посред бял ден.

Прокурорът не пропусна да подчертае, че след задържането си Колев е направил самопризнания за извършеното, макар и в последствие да се е отрекъл от тях.

Защитата поиска, Колев да бъде пуснат от ареста. Адвокатите споделиха пред съда, че от следствието не правят необходимото, за да установят обективната истина. Не са разпитани бащата на Колев, както и други посочени от защитата свидетели, които щели да потвърдят алибито му. (близките на Христо твърдят, че той е бил в къщата им в варненското село Константиново и е работил с още 6 души по ремонтирането на имота).

Според защитата, в  Константиново има и камери, записи от които доказват, че Христо е бил в дома си в деня  и часа на обира. Те обаче не били поискани от разследващите.

Според защитата, няма нито едно доказателство, което да уличава Колев, освен свидетелски показания на Сами Самиев и други двама свидетели уличаващи Колев.

Записи от камери на бензиностанции в които се твърди, че Колев е спирал, за да зарежда гориво на мотора с който са избягали  извършителите нямало.

По гилзата намерена от разследващите в банковия клон, отпечатъци на Колев няма, но има такива на свидетеля Самиев, който е разпитан само като свидетел.

Относно направените самопризнания от Колев, защитата му твърди, че те са направени под въздействие на алкохол и наркотици, които Колев е поел вечерта преди да бъде задържан.

Що се отнася до воденото срещу Колев наказателно производство за държане на наркотици, то от защитата поискаха повече подробности за него, тъй като нямало информация от кой прокурор се наблюдава и можело да се касае само за преписка, каквито от години отлежавали в бюрата без по тях да се прави нищо.

След кратко съвещание, съдът постанови Колев да остане в ареста, задържан под стража.

След края на заседанието, родителите на Колев казаха, че се чувстват като в холивудски филм. Според баща му, на камерите ясно се вижда, че Христо е у дама си по време на обира. Той каза, че тримата свидетели, които са го натопили са приятели.

Според него главният извършител е Сами Самиев, който имал доказани обири в Германия, където бил издирван и в Вълчидол в началото на годината. Обир за които самият Сами бил признал. Само, че в случая той бил само свидетел

Бащата твърди, че Христо не може и няма свидетелство за управление на мотор (с големина на този с които са избягали извършителите). По делото обаче такова свидетелство било описано, появявайки се незнайно за него  от къде.

Той бе категоричен, че Христо си е бил у дома и е работил по къщата по време на обира.

Относно патроните, които Самиев твърди, че е виждал в дома на Колев, бащата заяви, че става дума за патрони за пистолет, а не за автомат Калашников, с какъвто е извършен обира и с които е стреляно в банката.

Според бащата, Христо е жертва за конспирация от страна на Самиев и другите двама свидетели.

За връзката на Христо със Самиев, бащата спорели, че двамата не са се виждали от 20-ти януари 2015-та, когато заради скандал и бой между хора от компанията им се разделят. 

Родителите се заканиха да стигнат до край и истината да излезе на яве.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виноват

    0 0 Отговор
    ''Относно направените самопризнания от Колев, защитата му твърди, че те са направени под въздействие на алкохол и наркотици, които Колев е поел вечерта преди да бъде задържан.''