3 Октомври, 2015 17:29 1 770 0

Шефът на ОПЕК задържан в Лондон за корупция

  • опек-
  • корупция-
  • диезани алисън-мадуеке

При спекакция на британската полиция в Лондон е била арестувана първият председател-женат на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Диезани Алисън-Мадуеке, предаде АП.

Заедно с нигерийката са задържани още четирима души при „разследване по подозрения в корупция и пране на пари”.

Диезани Алисън-Мадуеке, която беше министър на петрола на Нигерия от 2010 г. до май т.г., е първата жена, оглавила ОПЕК. Тя застана начело на организацията през ноември 2014 г. Алисън-Мадуеке беше приближена на бившия нигерийски президент Гудлък Джонатън и след оттеглянето му от властта през пролетта, тя подаде оставка.

Новият държавен глава на Нигерия Мухамаду Бухари поде кампания за борба с корупцията.

Силите на реда са претърсили и жилището на Диезани Алисън-Мадуеке в Лондон. Междувременно тя отрече обвиненията в корупция по-рано.

Ройтерс припомня за скандалите за милиарди долари, станали обичайни по време на нейното управление на петрола на Нигерия. Страната е най-големият износител на черното злато в Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА