9 Октомври, 2015 13:04 1 178 2

Глоба, вместо присъда за прегазена ученичка

  • христос боскос-
  • глоба-
  • вместо-
  • присъда-
  • прегазена-
  • ученичка

В социалните мрежи вече се организира протест срещу решението на съда

Пловдивският окръжен съд отмени двегодишната условна присъда на гръцкия студент Христос Боскос и му наложи глоба от 5000 лева, съобщиха от съда.

Христос Боскос беше осъден на 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Вместо това днес съда му наложи административно наказание глоба в размер на 5 хил. лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години.

Присъдата е изменена и в частта, в която на другият подсъдим по делото Васил Калев е наложено наказание 1 година лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години като вместо това му наложи административно наказание глоба в размер на 2500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година.

Те бяха признати за виновни в това, че на 19 май 2014 г. в гр. Пловдив на кръстовището на ул.”Победа” и ул.”Полк. Сава Муткуров” при управление на лек  автомобил „Nissan” за Боскос и ”Mercedes” са нарушили правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са причинили на 17-годишната Катерина Матеева комплексна средна телесна повреда.

За да се произнесе със съдебен акт, Окръжният съд е взел предвид следното:

За престъплението по чл.343 ал.1 б „Б” пр.2 вр. с чл. 342 ал.1 от НК, което е непредпазливо, предвиденото в закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация.

В тези случаи при наличието на всички останали предпоставки по чл. 78А от НК, извършителят на престъплението задължително се освобождава от наказателна отговорност на основание този член и му се налага административно наказание глоба с възможност за лишаване от правоуправление.

При наличието на тези предпоставки приложението на този институт не подлежи на преценка от съда, защото е императивно уреден в НК, а решението е окончателно.      

Катастрофата предизвика голямо обществено недоволство в Пловдив и продължава да е обект на внимание, защото Катерина трудно се възстановява. Изненадващо беше отменено и присъденото през юни тази година обезщетение от 12 000 лв, които двамата трябваше да платят на момичето за лечението й.

Семейството на момичето е обезверено от новото решение на съда. В социалната мрежа Фейсбук вече се организира протест. Той е обявен за понеделник (12 октомври) от 11 часа пред сградата на Окръжния съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БМ

    0 0 Отговор
    Знам че е твърде крайно и жестоко, но единственото спасение в случая е бащата на прегазеното момиче да прегази детето на съдията и да му приготви 5 хиляди лв. Едва когато осъзнаят, че могат да са откъм страната на потърпевшите, съдиите ще започнат да налагат реални присъди.
  • 2 аз

    0 0 Отговор
    Такаааа,ако не си българин в тая гнила страна нямаш никакви отговорности,най-вече наказателни.
    Ма ние сме си овце и сме свикнали на където и който ни ръчка ние да си ходим,да си мълчим и на преглъщаме всичко