Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 15:10 1 177 0

Постоянен арест за млад мъж, превозвал нелегални имигранти

  • постоянен-
  • арест-
  • превозвал-
  • нелегални-
  • имигранти-
  • млад мъж

27-годишният Мехмед вкарал в страната 146 чужденци

Съдът в Свиленград остави за постоянно в ареста 27-годишен мъж, който беше хванат да прекарва нелегални имигранти през границата ни с Турция, съобщиха от прокуратурата.

Мехмед З. бе обявен за общодържавно издирване след като на 20 септември 2015 г. на влизане през ГКПП-Капитан Андреево е засечен ТИР с бургаска регистрация, от който започнали да излизат хора след като разбили част от каросерията.

На място служители на гранична полиция установили, че в товарния камион са били превозвани 146 лица – мъже, жени и деца, на възраст от 3 г. до 15 г., от Ирак и Иран. Водачът на камиона Мехмед З. е успял да избяга и след проведено издирване е задържан от органите на МВР в гр. Стара Загора.

На 8 октомври 2015 г. е бил доведен в Граничен полицейски участък-Свиленград, привлечен е като обвиняем от Районна прокуратура-Свиленград за превеждане през границата на страната на група лица без разрешение на властите. На 9 октомври 2015 г. му е взета постоянна мярка „задържане под стража“ от Районен съд-Свиленград. Делото при евентуално обжалване е насрочено в Окръжен съд-Хасково за 15 октомври 2015 г.

Само за десет дни - от 1 до 10 октомври 2015 г. в Районна прокуратура-Свиленград са образувани общо 15 бързи и незабавни производства по 279 от Наказателния кодекс – за нелегално преминаване през границата на страната на лица и групи от лица чужди граждани. Три бързи производства срещу пет лица са образувани по чл. 280 от Наказателния кодекс - за превеждане през границата на страната без разрешение на властите.  „Касае се за преведени групи от хора, между 25 и 30 души, граждани на Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия, между които е имало малолетни деца“, обясни Антон Стоянов, районен прокурор на Свиленград.

Спрямо петте лица Районен съд-Свиленград е взел постоянна мярка „задържане под стража“, а при евентуално обжалване делата ще се гледат на 15 октомври в Окръжен съд-Хасково.

В Районна прокуратура-Свиленград са образувани и две бързи производства за подпомагане на чужденци да преминават в страната с цел имотна облага – престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс. Извършителите са три лица, на които са взети мерки „задържане под стража“, а моторните превозни средства, послужили за извършване на престъпленията са иззети с оглед предвидената от закона санкция – отнемане в полза на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА