Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 12:30 956 0

Бившата кметица на Ракитово на съд

  • бивша-
  • кметица-
  • ракитово-
  • съд-
  • емилия еленкова

Причината е престъпление по служба

Бившата кметица на Ракитово на съд - 1

Емилия Еленкова е привлечена като обвиняема за това, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, на 2 септември 2011 г.  по проект  “Съвременен облик на Община Ракитово, рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и изграждане и реконструкция на съществуващата спортна зала в гр. Костандово“  е сключила общо 3 договора преди отпускането безвъзмездна финансова помощ от ДФ „Земеделие“ и без да е било осигурено финансиране по друг ред. 

Договорите са били за изготвяне на документация за провеждане на открит конкурс по реда на ЗОП, за избор на изпълнител, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за упражняване на строителен надзор на обекта.  Същите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не  била проведена процедура по събиране на три оферти.

На 2 септември 2011 г. Емилия Еленкова сключила и други два договора по проект „Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градска баня в гр. Ракитово“ и  по проект „Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градска баня в гр. Ракитово“  за изпълнението, на които също не е било осигурено финансиране. Договорите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не е била проведена процедура  по събиране на три оферти.

Разследването е установило, че от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени в размер на 213 221 лева (присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения), и неимуществени - смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него. Престъплението е извършено с цел да се причини вреда на общинския бюджет и да се набави облага за фирмите – изпълнители на проектите.

По отношение на обвиняемата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 40 000 лева.

До момента по делото са разпитани над 20 свидетели, назначени са множество експертизи, в това число икономическа и графична. Предстои предявяване на материалите от разследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА