Last news in Fakti

8 Януари, 2016 11:44 1 778 0

30 г. затвор за зверско убийство

  • затвор-
  • зверско-
  • убийство

Илиян Илиев първоначално е осъден на 13 г. затвор за убийството на жена си, но присъдата му е увеличена

30 г. затвор за зверско убийство - 1

Варненският апелативен съд измени 13-годишна присъда на Окръжен съд Разград (РОС), с която Илиян Илиев е бил признат за виновен за убийството на жена си Валентина (34г.), извършено през февруари миналата година по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Втората съдебна инстанция определи „доживотен затвор” за подсъдимия и замени наказанието с лишаване от свобода за срок от 30 години. Освен наказанието, апелативната инстанция увеличи и присъдените обезщетения по предявените граждански искове до пълния им размер – за сума от по 200 000 лв. за родителите на убитата, и за сума от по 250 000 лв. за двете деца на почерненото семейство. Илиев е осъден да заплати допълнителна държавна такса по уважените граждански искове в размер на 21 600 лв.

Пресслужбата на съда припомня, че този казус е свързан с едно от най-тежките и брутални убийства, извършени на територията на Разградска област.

През месец август миналата година при условията на съкратено съдебно следствие, РОС присъди на Илиев 20 години „лишаване от свобода, което редуцира с 1/3 до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим. 37-годишният Илиян уби майката на двете си деца на 14 февруари 2015 година в с.Дряновец, Община Разград. Двамата били семейство от 14 години. Работили в Гърция, където се родили децата им, но поради възникналото напрежение между Илиян и родителите на Валентина се прибрали в България. През 2013 г. отново намерили работа в чужбина и се установили в Англия. Съжителството на подсъдимия със съпругата му и с нейните близки станало невъзможно. През есента на 2014 год. семейството се върнало в дома си в с.Стражец. Проблемите между Илиян и жена му се задълбочили. В навечерието на 2015 год. Валентина се настанила при баба си в с. Дряновец, Община Разград. Тя вече била решила да се върне с децата в Англия, за да продължи да работи, но

било нужно и разрешението на баща им. Ето защо тя приела поканата на мъжа си да отпразнуват именния ù ден заедно в дома на племенника му, който живеел в Дряновец. След вечерята Валентина поставила пред мъжа си въпроса за извеждането на децата извън България. Това отключило агресията на Илиян. Намерил чук и започнал да удря жена си по главата. Съборил я на земята и въпреки съпротивата й, близо 30 минути не спрял да издевателства над жертвата си. С изключителна ярост и ожесточение удрял жена си с чук и с ютия. Строшил черепа й. Душил я с кабел, ритал я толкова жестоко в тялото, че разкъсал дебелото черво. Само в главата на жертвата имало 8 дупки, тежка черепно-мозъчна травма, многофрагментни счупвания, разскъсвания и

размачквания на мозъка, кръвонасядане на десетки места по тялото. След като се убедил, че Валентина е мъртва подсъдимият се обадил по телефона на роднина, съобщил, че е убил жена си, прибрал се първо в дома си в с.Стражец, преоблякъл се и отпътувал до РУП в Разград, където направил самопризнания.

В хода на делото пред първата съдебна инстанция била назначена СМЕ, която установила, че Илиев е импулсивен, чувствителен, лесно обидчив, песимистично настроен, тревожен и неуверен в себе си, с трудности при взаимоотношенията. Варненският апелативен съд назначи нова съдебно-медицинска експертиза. Близо 2 месеца подсъдимият е бил обект на психиатрично и психологично изследване в специализирано здравно заведение. Заключенията на експертите бяха изслушани през месец ноември миналата година. Според медиците Илиян Илиев има смесено личностово разстройство. Психичното разстройство, според експертите не било шизофрения и нямало никакви съмнения относно вменяемостта му.

За да измени първоинстанционната присъда, Варненският апелативен съд кредитира заключението на повторната, назначена във въззивното производство комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Апелативната инстанция прие, че Илиев е извършил деянието в състояние на обикновено раздразнение. Съдът намира, че при извършване на убийството подсъдимият е проявил изключителна ярост, ожесточение и отмъстителност, далеч надхвърлящи понятието „особена жестокост.” Майката на двете му деца е видяла настъпването на края си. Преживяла е интензивни болки и страдания от дълбоките рани в главата и душенето на врата й с кабел. Агонията е била подсилена от чувството за безнадеждност, тъй като е разбрала, че е обречена и няма откъде да получи помощ.

Апелативният съд коментира и самопризнанията на подсъдимия, които РОС е приел като смекчаващи вината обстоятелства. Втората съдебна инстанция обаче намира, че самопризнанията на Илиев не са пълни. Нещо повече. Подсъдимият не е проявил никакво разкаяние след убийството.

Решението, с което Варненският апелативен съд измени 13-годишната присъда на Окръжен съд Разград и замени наказанието „доживотен затвор” с лишаване от свобода за срок от 30 години на Илиян Илиев, убил жена си Валентина с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА