Last news in Fakti

16 Февруари, 2016 15:58 1 326 1

8 г. и 6 месеца затвор за машинист от катастрофата на гара Калояновец

  • христо тиляшев-
  • калояновец

След прочитане на присъдата Тиляшев запази мълчание. Той беше задържан в съдебната зала и отведен в ареста

8 г. и 6 месеца затвор за машинист от катастрофата на гара Калояновец - 1

Присъда от 8 години и 6 месеца затвор получи помощник-машинистът Христо Тиляшев за тежката жп катастрофа при входа на гара Калояновец. В катастрофата загина машиниста на влака Венко Тодоров.

Факти.бг припомня, че бързият влак №8601 София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец през месец юли 2014 г. Четирима от пътниците получиха средни телесни повреди, а машинистът - 38-годишният Венко Тодоров, загина на място. Вторият машинист - 42-годишният Христо Тиляшев, за когото се оказа, че е управлявал композицията, също бе ранен. Той обаче стана и единственият обвиняем по делото.

Според обвинителния акт Тиляшев е нарушил два текста от правилата за движение. Така при наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, от железен път 1 на железен път 2, не спазил указанията на предупредителния и входния светофар, управлявайки влака със скорост от 106 км/ч. при разрешена до 40 км/ч.

След неколкодневни заседания съдът реши да му наложи 8 години и 6 месеца затвор и парични обезщетения за над 1,5 млн. лв. - за БДЖ 1 110 000 лв., а за НКЖИ - 358 247,83 лв., за нанесени имуществени щети.

Поради продължаването на Тиляшев да работи като машинист и за да се осуети занапред това, се наложи промяна на мярката му за неотклонение от парична гаранция, в задържане под стража. След прочитане на присъдата Тиляшев запази мълчание. Той беше задържан в съдебната зала и отведен в ареста.

Наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в 7-дневен срок, а наложената присъда - в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    За колко лева български пари е работил този сиромах месечно ? Това за затвора го разбирам! Той колкото може да лежи --- никой не може да му ги даде! Ама парични обезщетения за 1 468 247 лева и 83 стотинки --- това ми е пълна мъгла!?!? Дядо му да не би да е САЩ-милионер, а той единствен наследник? Как аджеба вижда изплащането на тия обезщетения н.в. съдията, издал тая присъда??И във кой век ще стане изплащането, и от кого ? От пра-пра-пра внуците му.....?Смешна присъда!Може би всички локомотивни машинисти в РБ имат Догановите сараи ? И като ги продадат на някой закъсал англичанин, да си покрият обезщетенията ?!?!