Last news in Fakti

28 Април, 2016 11:12 6 920 0

Бомбите на "Ислямска държава" използвани и у нас

  • бомбите-
  • "ислямска държава"-
  • използвани-
  • у нас

Самоделката „Майката на Сатаната“ е взривена в Пловдив преди 3 години заради спор за лека кола

Бомбите на "Ислямска държава" използвани и у нас - 1
Снимка: БТА

Самоделните бомби, използвани от джихадистите от „Ислямска държава“ на атентатите в Брюксел на 22-и март, са познати и на българския ъндърграунд и са използвани и у нас, разкри проучване на Факти.бг.  „Майката на Сатаната“, както е известна самоделката, е била взривена в Пловдив през 2013-а година и е била поставена под шасито на лека кола. За разлика от Брюксел, където загинаха десетки души и много повече бяха ранени, в града под тепетата няма пострадали от мощния взрив и нанесените щети са материални. Бомбата не е била предназначена за терористични цели, а лицето, поставило взривното устройство, не е било член на терористична групировка.

След атентатите в Брюксел разследващите откриха в дома на един от заподозрените химични вещества, с които са направени бомбите за метрото и летището в белгийската столица. Така за пореден път се установи, че бомбите на „Ислямска държава“, използвани за самоубийствени атентати, се правят от сложна смес между различни видове киселини и носят името „Майката на Сатаната“. Според разследващите самоделките, които терористите са използвали, са изключително опасни и съдържат близо 80% от взривната мощ на динамита. За разлика от други взривни устройства самоделката на терористите не може да се открие дори от съвременните скенери на летища и метростанции и това прави бомбата предпочитан избор за поразяване на десетки души на публично място.

Химичното съединение се нарича  триацетон трипероксид. За направата му са необходими различни киселини и препарати, някои от които могат лесно да се набавят от магазините за битова употреба. Като допълнение е необходимо единствено детонатор или устройство с електронен импулс.

Случаят в Пловдив

От решението на Пловдивския апелативен съд от 27.02.2014-а година става ясно, че от проведена тройна техническа експертиза е използвано същото взривно вещество. На 6-ти март, 2013-а година таксиметровият шофьор Пеньо Добревски взривява друг таксиметров автомобил в четири часа сутринта. От свидетелските разкази по делото става ясно, че взривът е бил толкова мощен, че ударната вълна изпотрошила и прозорците от близкия жилищен блок, където в близост е била паркирана колата. Пострадали няма, но са нанесени щети, които са на стойност 4 хиляди лева.

В хода на разслeдването е установено, че причините за бомбата са бизнес отношения и по-специално  кола – същият автомобил, който Добревски взривява.

Колата е закупена на търг от Ивайло Желев, собственик на таксиметрова фирма. Преди това автомобилът е бил собственост на Добревски, но Желев се е сдобил с него след приключило дело, по което и двамата са били страни. До взрива колата се е ползвала за таксиметрови превози от друг шофьор – Петьо Йорданов.  Пред съда той разказал, че след като свършил работа, паркирал колата пред дома си  на улица „Мургавец“ в квартал „Столипиново“ около 03:30 часа сутринта.  Малко по-късно чул силен взрив и шум от падането на стъкла.  Той станал, излязъл навън пред входа на жилищния блок и видял, че оставеният от него таксиметров автомобил е силно деформиран.  Йорданов се обадил за случилото се на собственика на таксиметровата компания - Ивайло Желев, който не след дълго пристигнал на мястото и констатирал щетите от взрива по колата и споделил предположението си, че взривът е причинен от предишния собственик на автомобила - Пеньо Добревски, след което се обадил в полицията.  Взривът бил чут и от живущите в блока. Една от тях е заявила пред разследващите, че вследствие на експлозията били изпочупени стъклата на стълбището от първия до шестия етаж.

В нощта на взрива Добревски също е работил като таксиметров шофьор, но към друга фирма. В 6 часа сутринта той върнал служебния си автомобил на собственика, който пък го закарал до дома му в квартал „Тракия“. Разследващите са установили, че според  служебния GPS на шевролета на Добревски, той е бил на местопроизшествието във времето, когато то е извършено.

След претърсване на жилището на Добревски полицията открива цял арсенал пиратки, взривни вещества, а в тайник в тоалетната – самоделна пушка 22-ри калибър с оптически мерник и 78 патрона, синя лампа  и някои от съставките за опасната бомба – солна киселина, сярна киселина, амоняк, нитроглицерин, калциевдвухлорид и калиев нитрат.

Кой е Пеньо Добревски?

Пеньо Добревки е роден през 1981-а година. Завършил е средно-специално образование – оператор на химико-технологични процеси в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Преди да бъде обвинен от Окръжния съд е бил от 2003-а до 2013-а година осъждан 6 пъти. Срещу него се е водило и дело за стрелба в заведението под блока му. Според адвоката му Красимир Елдъров през декември 2012-а година Добревски е диагностициран с тежкото заболяване параноидна шизофрения с халюциноза.  „Гласове в главата ми постоянно ми говорят и ми казват какво да правя“, заявил пред съда Добревски, цитиран от местната преса.  По думите му, ако пропусне да си пие хапчетата, изпада в състояние на агресия и неконтролируемост.

Апелативният съд в Пловдив е констатирал, че от направената тройна комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, химикът не страда от психично заболяване, което да води до разстройство на съзнанието му.  По делото е констатирано наличието на трайни усложнения в здравословното и психическо му състояние в резултат на непреодоляна наркотична зависимост - хероин.

Добревски признава вината си. След запитване на Факти.бг от Апелативния съд разкриха, че той е осъден на две години затвор при първоначално строг режим. От заключението на назначената по делото комплексна техническа експертиза се установява, че количеството на взривните вещества отговаря на около 200 грама тротилов еквивалент и че Добревски притежава нужните знания да намери „рецептата“ от интернет, за да направи бомбата от триацетонов трипероксид, станала известна като „Майката на Сатаната“.

Кога е била използвана „Майката на Сатаната“

Този тип бомби бяха използвани и при атентатите в Париж миналата година – в една от тайните квартири разследващите откриха 151 литра ацетон. Бомбата беше използвана и в неуспешния опит за атентат в метрото в Ню Йорк през 2009-а година. Теористът Ричард Рийд също реши да използва „Майката на Сатаната“ по време на презокеанския полет между Париж и Маями през декември, 2001-а година, но безуспешно, тъй като скрил бомбата в обувката си – запотеният му крак навлажнил фитила и бомбата се оказала напълно безполезна.

Какво е мнението на българските експерти в областта на взривните устройства, четете във втората част на нашето разследване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА