Last news in Fakti

18 Април, 2016 19:31 3 276 3

10 години затвор за брутален грабеж през 1998 г.

  • вкс-
  • 10 години-
  • затвор-
  • брутален-
  • грабеж

ВКС осъди на по десет години лишаване от свобода подсъдимите, извършили грабежа на семейство Анчови в с. Чепинци през 1998 г. Така справедливостта все пак възтържествува, макар и след 18 години.  Димчо Димов (бивш сержант), Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев бяха оправдани за въоръжения грабеж и за изнасилване на дъщерите на семейство Анчеви от първите две инстанции – Софийския военен съд и после от Военно-апелативния съд. Днес ВКС потвърди оправдателните присъди за изнасилване, но отмени тези за въоръжения грабеж и призна шестимата за виновни.

Съставът на ВКС признава подсъдимите Димчо Димов (бивш сержант), Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев за виновни в това, че на 31.01.1998 г. около 19 часа в с. Чепинци, обл. Софийска, в съучастие като съизвършители отнели чужди движими вещи на обща стойност 90 150 деноминирани лева от владението на Веско Анчов с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване, грабежът е в особено големи размери и дейците са били въоръжени, поради което ги осъжда на по десет години лишаване от свобода. Съдът определя първоначален „строг” режим за изтърпявана на наказанията в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип, съобщиха от ВКС.

Тричленният състав на ВКС осъжда солидарно подсъдимите Димчо Димов, Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев да заплатят на гражданските ищци Веско Анчов и Марина Анчова сумата от 90 150 лева, представляваща обезщетение за претърпени от тях имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от 31.01.1998 г., както и сумите от по 30 000 лева за всеки от тях, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва върху тях от 31.01.1998 г.

ВКС осъжда солидарно подсъдимите да заплатят държавна такса върху уважените размери на гражданските искове в размер на 6006 лева.

Присъдата не подлежи на обжалване и протестиране.

На 31 януари 1998 г. в дома на семейството нахлули маскирани мъже, пребили зверски Веско Анчов, изнасилили двете му дъщери – на 11 и на 16 години и задигнали над 90 000 лева и скъпоценности. Разследването приключва с внасяне на обвинителен акт в съда едва след 5 години, но никой от подсъдимите не е идентифициран като извършител на самото изнасилване. Седмият участник Борис Маринов бе обвинен, че освен в грабежа е участвал като помагач на неустановен мъж в изнасилването на 16-годишното тогава момиче, като я удрял по главата и заплашвал, че ще убие баща ѝ. Доказателства за това обаче така и не бяха събрани, а преди 3 години изтече абсолютната давност за престъплението помагачество в изнасилване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    1 0 Отговор
    Тези заслужават по един патрон в главата!
  • 2 1234567

    0 1 Отговор
    попиайте цацаров и цялото правосъдие какво стана с побоят на околовръсното в софия или вече журналистите им напълниха гушките и спряха да коментират и говорят а сега пипете глупости 10 години затвор за брутален грабеж през 1998 г. правите се на интиресни и пишите глупости аз ка то гражданин изкам да разбера за случият на околовръсното
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Че са за разстрел, така е. Но ето това е системата на правосъдието: отлагане, отлагане, докато дойде момент, в който не може да се съберат доказателства или се откажат свидетели. Какво значи 5 години да не приключи разследването? 18 г дела, разправии, емоционални удари, чакане?!? Те хората сигурно вече не приличат на нищо от нерви и страдание. Тези нищо няма да платят, вероятно няма да лежат и 3г. Мърлява работа от мърляв съд, било то и да издават присъда, те са взели здравето на жертвите, това никой не им го връща.