27 Май, 2016 14:10 4 918 3

Чоков е обвинен за отвличане, лихварство и телесна повреда

  • ценко чоков-
  • обвинен-
  • отвличане-
  • лихварство-
  • телесна-
  • повреда

Той е ръководил изключително брутална престъпна група, заяви Георги Костов

Чоков е обвинен за отвличане, лихварство и телесна повреда - 1
Снимки: МВР

„Става дума за високо конспиративна престъпна група, изключително брутална група”. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов на пресконференция днес, където от МВР и прокуратурата съобщиха подробности около разследването срещу кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и останалите 10 души.

Чоков е обвинен за отвличане, лихварство и телесна повреда

На осем от задържаните са повдигнати обвинения, сред тях са и кмета и неговия син Мартин. Те ще останат в ареста за 72 часа, а останалите ще бъдат освободени днес.  

Ценко Чоков е обвинен за ръководене на престъпна група. Повдигнати са му общо 6 обвинения - за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда, за лихварска дейност и др. Мартин Чоков е обвинен за хулигански действия и изнудвания. Другият син на Ценко Чоков – Спас - не е обвинен. Останалите от задържаните са обвинени за участие в престъпната група.

Дейността на групата се е развивала в няколко насоки - лихварство, имотни измами, побои спрямо жители на Галиче, изнудвания и отвличания на лица, които са взимали пари от членове на групата.

От дома на Ценко Чоков са иззети 14 хил. лв., а от автомобила на сина му Мартин - още 3800 лв. Намерени са и вещества, които реагират на наркотични, но не е установено какви точно са. Открити са още и дебитни карти на чужди лица и тефтер с длъжници. „Лихвата е била 20%, а най-често са давани суми между 100 и 300 лева”, обясни ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

Чоков е обвинен за отвличане, лихварство и телесна повреда

„Затруднени сме изключително много от това, че се работи в условия на страх, на недоверие за това какво ще се случи с досъдебното производство. Смятам обаче, че към настоящия момент имаме достатъчно доказателства”, каза тя.

Групата работи от години, уточниха от спецпрокуратурата.

Чоков е обвинен за отвличане, лихварство и телесна повреда

Георги Костов проследи хронологията на работата по разследването на ГДБОП, започнало в края на миналата година. „След образуването на досъдебното производство предприехме дискретни оперативни действия, така че дейността да остане в анонимност. Делото беше на личен контрол при директора на ГДБОП и главния секретар на МВР, имахме подкрепата и на премиера. След работна среща на 18 май пристъпихме към реализацията. Спецоперацията от 26 май не е следствие от палежа, извършен в Галиче в нощта на 24 срещу, 25 май. На етапа се изяснява съпричастността на престъпната група и към това престъпление, но към момента няма повдигнато обвинение по този случай. В резултат на съвместната ни работа очакваме усилията на разследващите да доведат до цялостно разкриване на престъпната дейност на групата. В процеса на разследването анализираме включително и покровителство и обслужване от страна на организираната престъпна група спрямо дейността на обществени институции и неправителствени структури в района. Към момента няма данни за политическа или полицейска „закрила“ над членовете на престъпната група", категоричен бе главният секретар на МВР. 

Действията на служителите на ГДБОП бяха ориентирани към доказване на престъпната дейност на групата, не ни интересуват политически симпатии и интереси на членовете й, поясни Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нов сериал същият край

    1 0 Отговор
    Театъра започва, тоя сериал сме го гледали.:)
    Сега Чоков и синът му ще се разболеят много тежко и ще ги пуснат под домашен арест, след това, като поутихнат нещата, ще започне един процес, ще се влачи с години, поне 10-15 години ще са подсъдими, а обвиняемите ще са на свобода и ще си живеят живота. Ще им вземат парите и ще ги оставят на мира. Това е положението. След време обвиняемите ще или ще имигрират или ще си кротуват някъде в България и ще си харчат парите на спокойствие, ако са заделили нещо настрани, ако ли не, ще изпълняват разни специални поръчки.
    Примери, колкото искате.;)
  • 3 нов сериал същият край

    1 0 Отговор
    Чоков вече е бил "хващан", пак от Бате Б и къде е? На свобода.;)