Last news in Fakti

25 Юни, 2016 02:30 1 616 0

Обвиняемите за стрелбата срещу Очите остават в ареста

  • обвиняеми-
  • очите-
  • арест

Апелативен съд - Бургас потвърди ареста на Радослав Димитров и Георги Иванчев, разследвани за опит за убийство на Димитър Желязков - Очите, съобщи burgas24.bg.

Двамата са обвинени за това, че на 8 щни 2016 г. в условията на независимо съизвършителство, всеки от тях е направил опит умишлено да умъртви Димитър Желязков с огнестрелно оръжие, като деянието е довършено, но не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца обществено опасни последици и престъплението е извършено по начин и средства, опасни за живота на мнозина. За това деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода от 15 г до 20г.","доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна".

Радослав Димитров и Георги Иванчев обжалват пред въззивната инстанция определението на Окръжен съд-Бургас, с което им е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража".

След като се запозна с направените по делото оплаквания, събраните доказателства и изслуша становищата на страните съдебният състав прецени, че определението на Бургаския окръжен съд е правилно, обосновано и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. 

Макар и в начална фаза на разследването, до този момент са събрани голям брой гласни, писмени и веществени доказателства, както и заключенията на трите експертизи, от които може да се направи обосновано предположение, че Димитров и Иванчев са извършили престъплението, по което за привлечени като обвиняеми. 

Обвинението е подкрепено и от заключението на ДНК експертизата с установени следи от обвиняемия Иванчев върху пистолет "Макаров", с които според заключенията на трите експертизи е прострелян Желязков. Налични са и свидетелски показания за попаденията от стрелбата на всеки един от обвиняемите, въз основа на които са и конкретно повдигнатите обвинения. 

Съдът счита, че съществува и реална опасност и двамата да се укрият, ако бъдат с по-лека мярка за неотклонение. Георги Иванчев е с предходно осъждане, в чийто изпитателен срок е извършено настоящото престъпление. Тежестта на предвиденото наказание за умишлено убийство и споделеното от самите Димитров и Иванчев в днешното съдебно заседание опасение, че са застрашени, също може да ги мотивира да се укрият, е мнението на въззивния състав.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА