Last news in Fakti

1 Юли, 2016 13:56 2 460 1

Министерство на правосъдието се намеси за Дупнишката популярна каса

  • министерство на правосъдието-
  • дупница-
  • популярна каса-
  • ужилени-
  • стотици

На 30.06. 2016 г. в Министерството на правосъдието бе получен сигнал от група граждани, които са загубили спестяванията си при неизяснени обстоятелства в „Дупнишката популярна каса“. Някои от тях били клиенти на фирмата повече от 10 години, но в един момент се оказало, че дружеството е обявено в несъстоятелност, а депозитите им в рамките на 100 000 лв. не са гарантирани, съобщиха от Министерство на правосъдието.

В Сигналът гражданите се обръщат към министър Екатерина Захариева с молба за помощ и съдействие по случая. Министерство на правосъдието е изпратило незабавно сигнала, който е подписан от 35 граждани, на Върховна касационна прокуратура, където да бъде разгледан по компетентност.

Факти.бг припомня, че подобни пирамиди имаше в зората на демокрацията през 90-те години, но става ясно, че те и днес съществуват. Интересното в случая е как подобна популярна каса е била подминавана от местната полиция и прокуратура, в която е имало множество сигнали.

Районна прокуратура-Дупница очаква от РУП резултати от проверка, разпоредена във връзка с постъпили жалби на вложители на КСК „Дупнишка популярна каса“

Според прокуратурата на Дупница в периода от 11.04.2016 г. до настоящия момент в Районна прокуратура – Дупница са постъпили 38 жалби от вложители в Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“. В тях се излага оплакване, свързано с изтичане на договорите им за срочна вноска в КСК и искането за връщане на внесените суми. Въпреки, че срокът за изпълнение на искането е приключил, те не са получили сумите, които са внесли. Жалбоподателите посочват, че офисът на в Кредитно-спестовната кооперация в гр. Дупница е затворен, а телефонът за контакт е изключен.

Във връзка с депозираните жалби с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Дупница от 13.04.2016 г. на Началника на РУ на МВР – гр. Дупница е възложено извършването на предварителна проверка. Държавното обвинение е дало указания, касаещи изясняване на обстоятелствата, с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление.

На 01.06.2016 г. е разпоредена допълнителна проверка с определен срок за приключване в рамките на 30 дни, а именно до 01.07.2016 г.

Към настоящия момент в Районна прокуратура – Дупница не са постъпили материали от РУ на МВР за извършената проверка.

 Припомняме, че днес Нова телевизия изнесе случая на светло.Емил Лазаров е пенсионер. Изгорял е с 50 000 лева. Подвел се по високата лихва.

„Случайно минах оттам  и гледам на таблото - годишна лихва - 14 %. По това се подведох”, разказа Емил пред камерата на „Здравей, България”.

Без много да му мисли, пенсионерът внесъл първите 20 000 от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала.

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен.

Екипът на Нова не откри и собственика на фирмата в апартамента му в Дупница. В районната прокуратура в града са внесени 38 жалби. Засега…

А Емил и другите ужилени са останали без стотинка.

„Взимам пенсия 295 лева и съм на чиста нула. Целият ми живот съм спестявам по малко и мислех, дойде ли падежът, да изтегля тези пари и да изкарам, колкото ми остава да живея. Ако няма правосъдие, съм решил да взема една туба, да отида пред президентството и да се запаля”, споделя Емил със свито сърце.

Пред камерата на „Здравей, България” застанаха и други потърпевши. Те казаха, че са загубили суми между 5 000 и 150 000 лева.

Подали са сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента няма резултат.

Според БНР, по информация, която все още не е потвърдена официално от разследващите органи, управителят на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков е обявил несъстоятелност на финансовото дружество. Десетки хора са били привлечени като вложители заради високите лихви по депозити, вариращи от 9 до 14 процента. Повечето от тях са отчаяни, че няма да си върнат парите, тъй като има наложен запор и на други обекти, собственост на управителя Георги Близнаков – хотел в Сапарева баня и валутни магазини.

Говорителят на Районната прокуратура в Дупница Емил Павлов уточни пред "Хоризонт", че първият сигнал срещу Популярната каса е подаден преди три месеца:

Има над 38 жалби във връзка с това, че е затворено. На служебните телефони никой не отговаря и съответно не могат да получат парите, които са вложили там. Проверката е приключила на 1-ви юни 2016 година, но поради необходимост от изясняване на допълнителни обстоятелства, а и предвид постъпилите жалби, е възникнала необходимост от извършване на допълнителна проверка по случая и е даден едномесечен срок за приключването ѝ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кефчо

    0 0 Отговор
    Това са ненаяли се крадци и мошенници/лакоми дупета/ които мислят че ще живеят с орлите. Какъв е тоя пенсионер внесъл 50 000 лева минавайки случайно. Аз работя 34г. и съм с хубава заплата и пак нямам толкова спестявания. Не съжалявам такива лакомии. Хак им е!