Last news in Fakti

28 Юли, 2016 09:49 1 146 1

Половината от телефонните измамници осъдени условно

  • половината-
  • телефонните измамници-
  • осъдени-
  • условно

В много от случаите потърпевшите даже не виждат мулето, пратено за парите

Половината от телефонните измамници осъдени условно - 1

„За последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, когато те получават условни присъди. Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме. Това е трудно доказуемо. Това е дистанционно извършено престъпление. Веригата е такава, че мулето не знае кои са хората, които го пращат. Имаме редица случаи, в които потърпевшите даже не виждат мулето. Напоследък по схемата, в която се представят за полицаи и провеждат акции за залавяне на телефонни измамници, карат хората да хвърлят парите през балконите и прозорците с мотива, че тези измамници са много опасни и могат да посегнат на живота и здравето им.” Това заяви по Нова телевизия инспектор Стефан Попов – ГД „Национална полиция”.

Изказването му бе по повод признанията на телефонен измамник пред медията. 45-годишния Бисер Петров от София е обвинен, че е измамил шестима души.

Преди да влезе в схемите с телефонните измами бил шофьор в градския транспорт, карал и такси. След като му вземат книжката обаче остава без работа. Тогава в биографията му идва редът на измамите по телефона.

„Моята роля беше на муле, трябваше да събирам парите. Стана случайно с обява в интернет”, разказа Бисер Петров. Работи за човек, когото обаче никога не вижда - телефонистът. Той е и човекът, който координира мулетата и шофьорите. Бисер се обръща към него с името „Томов”.

Попитан много телефонни измамници ли има в страна, за които полицията знае, но не може да ги залови, инспектор Стефан Попов заяви:

„Има цели квартали в населените места, в които живеят телефонни измамници. Това са групи, организирани на родов принцип. Такива има в градовете Левски и Градище, Плевенска област, а във Великотърновско са Горна Оряховица, Павликени и град Ветово в Русенска област.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ами затова има НАП. Тези измамници, почти всички са цигани, живеещи в палати, а в същото време се водят социално слаби. Някой от тях взимат и помощи от държавата, а къщите и колите им са за стотици хиляди. За притежание на движимо или недвицимо имущество без доказан произход НАП може да налага възбрана за ползване или конфискуване при произнесена присъда. Ако иска НАП може да си направи ударно звено, което да се занимава само с това и да прибере и конфискува МПС-та за десетки милиони и така ще удари точно изордите занимаващи се с престъпна дейност. Но НАП не го прави, защо ли?
    На Запад ако взимаш помощи, а инспектор те засече, че ползваш луксозни мпс или взимаш инвалидна пенсия, а не си инвалид директно те съдят за сумата и влизаш в затвора за икономическо престъпление. Условната присъда не е присъда, тя може да е само за назидание на младеж, за леки провинения, но не и за организирана престъпност с толкова високи суми.