16 Август, 2016 16:12 1 425 1

Мурад Хамид ще бъде предаден на Франция

  • мурад хамид-
  • предаден-
  • франция
Мурад Хамид ще бъде предаден на Франция - 1
Снимка: БТА

Френският гражданин Мурад Хамид ще бъде предаден на компетентните съдебни власти на Република Франция въз основа на Европейска заповед за арест от 29.07.2016 г. Това реши днес Софийски градски съд. 

Хамид не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция. 

Софийски градски съд допуска и предаване на всички вещи, които той е носел към момента на ареста му. До фактическото му екстрадиране, френският гражданин ще остане с мярка “Задържане под стража”. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Мурад Хамид, зет на един от атентаторите на Шарли ебдо - Шариф Куаши, е разследван във Франция за тероризъм.  Хамид е бил един от заподозряните за участие в терористичния акт, но имал алиби – по време на атентата бил в час в гимназията в Шарлевил-Мезиери. На 25 юли обаче семейството му обявява, че е изчезнал и че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Според документите, представени от френските власти, Хамид е посещавал джихадистки сайтове и е имал намерение да отиде в Сирия и да се включи в групировката "Ислямска държава".

20-годишният младеж е влязъл в България от Сърбия като турист на 26 юли. Два дни след това минал границата с Турция, но оттам го върнали, защото имал забрана за влизане в страната и е бил задържан от българските власти. Преди да бъде върнат в Сърбия, у нас е била получена европейската заповед за арест на Хамид и той е бил арестуван.

Самият Хамид пожела да бъде екстрадиран във Франция, оплака се на предишното съдебно заседание, че не е доволен от условията и отношението към него в ареста на "Г.М. Димитров". От думите му стана ясно, че не е разбрал и защо точно е изправен пред български съд, въпреки че изрично заяви пред преводач, че е наясно с обвиненията на френските власти и процедурата по екстрадиция.

"В тази страна не съществува презумпция за невиновност. Не ми бяха спазени правата, не ми дават напитки и се държат с мен като с куче. Жертва съм на несправедливост и съм обявен за терорист само по прости съмнения", каза тогава Хамид, който отрече да има връзка с атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    0 0 Отговор
    Ами как да се държат с куче? Много ясно, че като с куче. Сбогом и кажи на приятелчетата ти джагали, че тук не сте желани!!!