16 Януари, 2017 13:38 1 490 7

Кирчо Киров обвинен за още пет милиона

  • кирчо киров-
  • обвинен-
  • пет милиона-
  • румяна арнаудова-
  • ген. кирчо киров-
  • разузнаване

Софийската военно-окръжна прокуратура внесе в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) – генерал Кирчо Киров.

Генерал Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 г. (от 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля пет милиона и сто хиляди лева, съобщиха от Прокуратурата.

До разкриването на това присвояване се е достигнало, след като самият генерал Киров, в своите обяснения като подсъдим по предходното дело е опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. По време на съдебното следствие тогава, по искане на прокурора, Военният съд е изискал от НРС справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи. В архивираните оперативни дела на НРС не са били открити никакви документи, но някои особености при тяхното ползване след архивирането е довело до назначаване на една повторна и много задълбочена проверка. Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след своето попълване. Там проверяващите от НРС са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута и ръководството на службата незабавно е сезирало главния прокурор.

След образуването на делото разследващият екип от военни следователи са разпитали всички установени свидетели и са изследвали, и анализирали стотици оригинални документи, като включително е бил проследен целият път от тяхното създаване до архивирането им. С експертизи е било доказано категорично, че генерал Киров собственоръчно е утвърждавал тези документи, изготвени от неговия служител за изтегляне на големи суми за „разузнавателна“ дейност. В тези документи е било вписвано, че се извършва дейност и се правят разходи по оперативни дела, които всъщност са били окончателно приключени и архивирани преди няколко години и двамата обвиняеми много добре са знаели това.

По делото също е било установено, че за прикриване на присвояването, много бързо и не по съответния ред са били унищожавани някои от иницииращите документи, в които е следвало да се опише за какво точно са нужни тези пари.

Присвоената сума е в особено големи размери - равнява се на 22 229 средни минимални работни заплати за периода и случаят е особено тежък, с оглед високата ръководна длъжност на ген. Киров по време на извършване на деянието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Пандиз палас маина
  • 2 аноним

    5 0 Отговор
    Кога ще ги видим тия боклуци с раирани костюми там където им е мястото.
  • 3 Васичка Атанасова

    1 1 Отговор
    и този ли ве
    да не му се надява човек
    опасен народ сме
  • 4 Гост

    3 0 Отговор
    Толкова се е притеснил, че ходи през ден да дава акъл по телевизиите.
    Ако се поразровят в службите и министерствата могат да изкарат и 100 пъти по 5 млн.
  • 5

    1 0 Отговор
    Кирчо хич не си губи времето напразно като нас.
  • 6 Лотос

    1 0 Отговор
    Дали някой,някога,ще повярва,че ще има каквото и да било наказание?Най много другарско мъмрене и забележка.
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    Кирчо ,Кирчоо , само като ти видя мазната мутра и покварения поглед и ми се повръща . Каквито са ни службите ,такава и ни е държавата .
    Всичко идва разбира се от свръх интелигентния и свръх качествен народ .Такива качествени хора са българите , а държавата им я оприличават западняците с кенеф . И това ако не е парадокс