Last news in Fakti

10 Февруари, 2017 10:26 1 947 0

Директор на санаториум отива на съд

  • директор-
  • санаториум-
  • съд

Бивш директор на филиала във Вършец на Специализирани болници за рехабилитация е предаден на съд за неизпълнение на служебните си задължения. Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд А. Савов.

Обвиняемият Савов в периода 01.02.2010 г. до 02.09.2013 г. заемал длъжността директор на филиала в гр. Вършец на „Специализирани болници за рехабилитация – национален комплекс“ ЕАД гр. София.

„СБР – НК“ ЕАД е акционерно дружество с държавно имущество, като едноличен собственик на неговия капитал е Министерството на здравеопазването. Филиалът на търговското дружество във Вършец е със 100% държавно участие и е „организация от публичния сектор“ по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

С оглед служебните си задължения Савов, като директор на филиала, следвало да създаде организация и система за вътрешен финансов контрол, да прилага нормативната уредба за оперативното управление, да извършва контрол по нейното прилагане и като цяло да управлява по законосъобразен начин финансовите и материалните ресурси на филиала. Въпреки това той не осъществил контрол върху дейността на отговорния счетоводител на филиала – Д. Витанова, а изцяло се доверил на нея. Обвиняемият издал заповеди, с които определил като подотчетни лица себе си (като директор на филиала) и отговорния счетоводител, без да се съобрази, че самият той и Витанова са с контролни функции и съгласно „системата за двоен подпис“ и утвърдената финансово-счетоводна дейност не могат да бъдат подотчетни лица и да получават служебен аванс от касата на филиала. По този начин Савов допуснал Витанова да съвместява няколко функции на отговорност по одобряване, изпълнение, осчетоводяване и контрол. Фактически той предоставил част от правомощията си като директор на отговорния счетоводител.

Витанова се възползвала от това и вместо да контролира финансите на филиала, започнала неправомерно да получава служебни аванси от касата на дружеството, както и да допуска такива аванси да бъдат предоставяни и на други подотчетни лица.

Тези парични средства не били отчитани, а били разходвани без наличие на първични документи и посредством неистински фактури за удостоверяване на разходи. По този начин част от подотчетните лица присвоявали получените като аванс суми и причинявали вреда на ръководения от Савов филиал.

Изготвената по делото счетоводна експертиза установява, че за времето на неговото управление на „СБР – НК“ ЕАД гр. Вършец размерът на присвоените суми възлиза на 45 313,85 лв.

През 2013 г. въз основа на заповед на изпълнителния директор на „СБР – НК“ ЕАД била извършена цялостна проверка на филиала във Вършец, при която били констатирани множество нарушения. Същевременно касиерът на филиала подал сигнал до МВР, Районна прокуратура – Берковица и „СБР – НК“ ЕАД с данни за случващото.

След проверка, извършена от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР – Монтана, с постановление на Окръжна прокуратура – Монтана било образувано досъдебно производство.

Извършеното от обвиняемия Савов деяние представлява престъпление против стопанството, изразяващо се в неполагане на достатъчно грижи за възложената работа и неизпълнение на служебни задължения от длъжностно лице, от което последвали значителни щети за „Специализирани болници за рехабилитация – национален комплекс” ЕАД гр. София.

Материалите по делото, касаещи престъпната дейност на Д. Витанова и други подотчетни лица, са отделени в друго досъдебно производство, което се наблюдава от Районна прокуратура – Берковица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА